Приключи процесът срещу каталунските сепаратисти в испанскиявърховен съд

Приключи процесът срещу каталунските сепаратисти в испанскиявърховен съд

В испанския Върховен съд вчера приключи процесът срещу дванайсетте каталунски сепаратистки лидери, участвали в опита за отцепване на автономната област Каталуния през 2017 г., предаде Франс прес.

Изключително чувствителният в политически смисъл процес продължи четири месеца. Обвиняемите са застрашени от присъди, които могат да достигнат до 25 години затвор. По делото бяха изслушани стотици свидетели, сред които и бившият испански премиер Мариано Рахой. Очаква се решението на съда да бъде оповестено през есента, отбелязва Франс прес.

В последните си изказвания пред съда обвиняемите заявиха, че са упражнявали демократичните си права, когато са произвели забранения от властите в Мадрид референдум за отделяне от Испания, и отхвърлиха обвиненията в бунт и подривна дейност срещу испанската държава.

Обвиняемите изтъкнаха, че опитите на Каталуния да обяви независимост са част от политически конфликт с Мадрид и не следва да се гледат в съдебната зала.

"Да гласуваш не може да е престъпление", каза пред съда бившият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас, който изтъкна, че опитът за отцепване не е бил насилствен.

"Най-добре за всички ще бъде да върнем отново въпроса в сферата на политиката, която въобще не трябваше да напуска", бяха последните думи на Жункерас пред съда.

Опитът за отцепване на Каталуния през 2017 г. провокира една от най-тежките конституционни кризи в Испания от десетилетия, като испанското правителство разпусна каталунския регионален парламент, отстрани регионалното правителство от длъжност и прехвърли правомощията му на Мадрид.

Обвиняемите сепаратистки лидери се превърнаха в мощен символ на движението за независимост на Каталуния и изходът от процеса може да зададе тона на испанската политика през идните години.

Държавното обвинение настоява за 25 години затвор за Жункерас по обвинение в бунт, като по испанския закон се изисква да бъде доказано, че е било използвано насилие за нарушаването на конституционния ред в страната.

Прокуратурата обвинява каталунските лидери, че са се опитали да извършат преврат. Адвокатите на повечето от обвиняемите пледираха, че клиентите им са виновни най-много за гражданско неподчинение, за което се предвижда глоба и възможна забрана за заемане на обществена длъжност.

Конституционният съд обяви референдума от октомври 2017 г. за незаконен. Според съда испанската конституция не предвижда възможност някоя от автономните области на Испания да обявява независимост.

Сред обвиняемите са също бившият говорител на каталунския регионален парламент Карме Форкадел, Жорди Санчес и Жорди Куишарт.

Куишарт заяви, че обвиняемите са политически затворници.

"Това, на което ставаме свидетели тук, е процес срещу демокрацията", каза той и призова каталунците да продължат с мирните си демонстрации. "Няма да спрем с демонстрациите. Те са двигателят, който движи обществото напред", изтъкна Куишарт.

"Правната система не може да реши един политически проблем, но вие имате задължението да не влошавате политическата криза. Не ми се иска да съм на ваше място", каза в речта си пред върховните съдии Жорди Санчес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа