Приключи разследването за убийството на Джинджич

Съдия-следовател Вучко Мирчич от специалния отдел на Белградския окръжен съд каза днес пред агенция ТАНЮГ, че е приключил разследването във връзка с убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич и други тежки престъпления. Мирчич посочи, че е предал документите на специалната прокуратура, която разполага със срок от 15 дни да повдигне обвинения.

Сръбският премиер Зоран Джинджич бе убит на 12 март в Белград.

По думите на Мирчич това е най-обемното разследване от областта на организираната престъпност и е приключило за три месеца. Съдия-следователят посочи, че обект на разследването, освен убийството на Джинджич, са били още 14 убийства и три отвличания.

Според него събраните доказателства предоставят достатъчно основания на специалната прокуратура да повдигне обвинения.

Процедурата срещу 45 лица започна на 5 май по искане на специалната прокуратура, а разследването започна с разпита на обвинените на 12 май. На 27 лица бе определен арест, а за 17 души, които се укриват, бе издадена заповед за арест. В хода на разследването едно лице е било екстрадирано от Холандия, а друго е било задържано в страната.

Съдия - следовател Мирчич каза, че по време на разследването са разпитани близо 50 свидетели, извършени са 14 съдебномедицински и балистични експертизи, 11 психиатрични експертизи, предаде ТАНЮГ, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?