Приключи реконструкцията на Американския колеж в София

С официална церемония днес в Американския колеж в София бе отбелязано приключването на започналия през септември 2016 г. проект за реконструкция и преустройство на сградата. На събитието присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, както и членове на ръководството на Американския колеж в София и на Фондация "Америка за България", други официални лица и представители на изпълнителя.

Американският колеж в София е основан през 1860 г. Това е първият мащабен проект за неговото преустройство от началото на неговото построяване в началото на 20-ти век.

Извършени са премахване на съществуващи постройки, реконструкция и преустройство на двете съществуващи крила и изграждане на ново към основната сграда на колежа. В новата сграда има библиотека и медийна зала, зала за сценични изкуства и представления, учебни аудитории, трапезария, както и други съвременни помещения и оборудване.

Запазен е цялостния старинен изглед на сградата, като е допълнен от съвременни елементи, съобразно най-добрите изисквания за помещения, предназначени за учебен процес. Стъклената фасада, която гледа към фонтана, е с по-съвременно излъчване.

Финансирането на проекта е осигурено от Фондация "Америка за България", USAID ASHA, настоятелството на колежа и други дарители. Изпълнител е строителната компания Геострой АД.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?