Приключила е първата фаза на реакторните изпитания на руското толерантно ядрено гориво

Реакторът МИР, където се провеждат изпитанията, сн. "Росатом"

"Росатом" е завършил първата фаза на реакторните изпитания на експериментални топлоотделящи сборки на базата на толерантно ядрено гориво, съобщиха от руския концернт в петък.

Изпитанията се провеждат в Научно-изследователския институт за атомни реактори в Димитровград, Уляновска област, където през януари 2019 г. две сборки с твелове типоразмер ВВЕР и PWR са заредени във водните кръгове със съответните водно-химически режими в изследователския реактор МИР. Всяка от тях съдържа по 24 твела с четири различни съчетания на материалите на обвивката и горивната композиция. Горивните таблетки са изработени от традиционния уранов диоксид, както и от уран-молибденова сплав с повишена плътност и топлопроводимост. За обвивките на твеловете е използвана циркониева сплав с хромово покритие или хром-никелова сплав, допълват от корпорацията.

След първия цикъл на облъчване, двете сборки са били извадени от реактора. При предварителния оглед, извършен от специалистите от  Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „Академик Бочвар“, не са открити изменения в геометрията на твеловете, нито повреди в повърхността на обвивките, посочва се още в съобщението.

По няколко твела от всяка горивна касета са били извадени за по-нататъшни изследвания, чиито резултати ще помогнат за оптималната комбинация на материалите. На мястото на извадените твелове, в горивните касети са поставени нови необлъчени образци за бъдещи тестове в реактора МИР.

"Проектът за създаване на руско толерантно гориво върви по план. През 2020 г. имаме намерение да разширим програмата за реакторни изпитания и да заредим партида експериментални сборки с отделни твелове с толерантно гориво в една от руските АЕЦ с реактор ВВЕР-1000. В бъдеще можем да разгледаме възможността за използване на нови перспективни материали за горивни таблетки и обвивките на твеловете“, отбелязва вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Толерантното гориво (Accident Tolerant Fuel) е ядрено гориво, което е устойчиво на тежки извънпроектни аварии в АЕЦ със загуба на топлоносител в реактора. Дори в случай на нарушение на извеждане на топлина от активната зона, толерантното гориво трябва да запази целостта си достатъчно дълго време и да не предизвика пароциркониева реакция, при която се отделя водород. Въвеждането на противоаварийно гориво има ключово значение за поставяне на системната безопасност и надеждност на атомната енергетика на качествено ново ниво, обясняват от "Росатом"..

В горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, научно-изследователска и развойна дейност за създаване на толерантното гориво се изпълняват и координират от Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали "Академик Бочвар“.

Споделяне

Още от Бизнес