Приключило е 3D-сеизмичното проучване за газ в морския блок "Хан Аспарух"

Проучваният  терен, на който се възлагат големи надежди за местен добив

Приключило е триизмерното сеизмично проучване на разположения в българските води на Черно море блок "Хан Аспарух" за наличие на природен газ, съобщиха във вторник от австрийската компания "О Ем Ви" (ОМV). Тя държи 30 процента от консорциума, който получи разрешително да търси газ на терен от над 14 хил. кв. м и е оператор на завършените изследвания. Останалите участници са френската "Тотал" (Total) с дял от 40 на сто, която ще е оператор в следващата фаза на проекта – сондирането, а испанската "Репсол" (Repsol) държи 30 процента.

 

"Интерпретацията на данните ще позволи на нас и нашите партньори да определим местонахожденията за сондиране на двата проучвателни сондажа, които се планират през 2015 година и 2016 година, за да се направи оценка на потенциала на въглеводородните ресурси в тази част на Черно море", посочва в съобщението Яп Хуискес, член на Изпълнителния съвет на OMV, отговорен за сектор "Проучване и Добив".

 

3D-проучването е обхванало 7740 кв. км в акваторията на българското Черно море и е най-мащабното за Черно море и най-голямото в корпоративната история на OMV. Дейностите по изследването са продължили 210 дни и са завършени на 16 януари. Направено е и 2D сеизмично проучване на 3000 км, което е приключило през октомври 2013 година.

 

Компанията припомня, че 1-21 блок Хан Аспарух се намира дълбоко в морето, в българския сектор в западната част на Черно море и покрива район от 14 220 кв. км. при дълбочина на водата достигаща до 2200 м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес