Приключва описът на щетите за компенсации в Цар Калоян

Приключва описът на щетите за компенсации в Цар Калоян

Изцяло е възстановено електричеството и водоснабдяването за битови нужди в град Цар Калоян, който пострада най-тежко при наводненията в началото на седмицата. Кризисният щаб продължава да осигурява минерална вода за нуждаещите се, тъй като тази в канализацията не е годна за консумация, съобщи в неделя Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Търговската мрежа се зарежда със стоки от първа необходимост, на половината от търговците все още не могат да работят, защото трябва да изпълнят санитарните предписания.

До края на неделния ден се очаква да приключи описа на щетите след наводнението, след което ще бъде определен индивидуалният размер на предвидените компенсации от държавата, съобщават от министерството.

Водоемите край Цар Калоян са източени. Микроязовир "Езерче 2" ще бъде укрепен, а останалите ще бъдат разрушени, уточни областният управител. Причините за наводнението се разследват, в петък бе образувана прокурорска проверка.

През последното денонощие в района на Видин и Монтана паднаха значителни валежи, но в цялата страна нивата на реките и язовирите са в нормални граници и няма опасност от наводнения.

В с. Нисово и с. Красен, област Русе са раздадени дезинфектанти, а в с. Басарбово са почистени замърсените улични участъци вследствие на наводненията.

Екип по събирането на труповете на умрелите животни продължава да работи в град Цар Калоян. Събрани са още около 200 кг. измрели животни, които ще бъдат натоварени за откарване в екарисажа в Шумен.

Споделяне

Още от България