Приключват кампанните на основните претенденти за президент на Франция

Основните конкуренти за президентския пост във Франция - водещият по популярност социалист Франсоа Оланд и държавният глава Никола Саркози приключват в неделя кампаниите си с последните си големи митинги в Париж преди първия тур на изборите на 22 април.

Засега социологическите анкети продължават да показват, че Саркози има шансове да победи на първия тур, но ще изгуби на втория на 6 май и това ще сложи край на 17-те години доминиране на десницата на върха.

Консерваторите събират привържениците си на площад "Конкорд" - най-просторният в столицата и известен с това, че тук след революцията от 1789г. е гилотиниран Луи ХVІ.

Социалистите ще се съберат по същото време на пространството пред замъка Венсен в източната част на града, който тълпа работници се опитва да изравни със земята през 1791г.

Щабът на Оланд изглежда относително спокоен от последните данни, даващи му преднина от 9 до 14 пункта за втория тур. Хората на Саркози с тревога наблюдават как се изпариха точките, които той навакса през последните седмици покрай решителните действия срещу радикални ислямисти.

Споделяне

Още от Свят