Приложение на НАП "лови" фалшиви касови бележки

Приложение на НАП "лови" фалшиви касови бележки

Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка на QR кодовете, чрез която може да се установи дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Това съобщиха от данъчната администрация.

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

До края на годината QR кодът ще стане задължителен за бележките, издавани от българските търговец. Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават.

Проверката става на два етапа. Първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат.

Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

При разлика в данните или ако бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 000 инсталации от потребители

Споделяне

Още от Бизнес