Приложенията за проследяване на коронавирус в ЕС ще обменят информация през границите

Приложенията за проследяване на коронавирус в ЕС ще обменят информация през границите

Държавите от Европейския съюз се споразумяха приложенията за проследяване на коронавирус в страните членки да могат да обменят анонимна информация за потребителите през вътрешните граници на общността, предаде ДПА.

Договореният механизъм за оперативна съвместимост позволява на децентрализираните национални приложения в ЕС да предупреждават потребителите на приложения от други страни, ако са се намирали близо до някой, който впоследствие е диагностициран с вируса.

Приложенията съхраняват лични данни на устройството на потребителя, а не на централен сървър. Според правозащитници това е гаранция срещу злоупотреби.

Досега само шест страни от ЕС са пуснали децентрализирани приложения, но още 11 планират да направят същото, каза говорителят на Европейската комисия Йоханес Барке.

ЕК настоява страните членки да пуснат приложения за проследяване на контактите в момент, когато те отварят своите граници за другите държави от ЕС след месеци ограничителни мерки. Очаква се външните граници на общността да останат затворени до юли.

"С наближаването на сезона за пътуване е важно да гарантираме, че европейците могат да използват приложението от своята страна, където и да пътуват в ЕС", каза европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

"Приложенията за проследяване на контактите могат да бъдат полезни за ограничаване на разпространението на коронавируса, особено като част от националните стратегии за отмяна на ограничителните мерки", добави той.

Всички данни ще бъдат кодирани и страните би трябвало да създадат сървъри със заслужаващи доверие оператори, за да обменят информация през границите, заяви ЕК, като подчерта, че хората не могат да бъдат разпознавани чрез използване на приложенията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?