Примаков: Захлаждането в отношенията не значи война

Председателят на Търговско-промишлената палата на Русия Евгений Примаков отхвърли твърденията на бившия български министър на икономиката Петър Димитров за "енергийна война" между България и Русия. "Първо, захлаждане не означава война...А като второ, аз не смятам, че работата ще се стигне даже по-нататък до война по въпросите на енергетиката. Аз много високо оценявам възможностите на България, но все пак тук става дума за неравни по сила и възможности партньори", коментира Примаков във вторник пред БНР.

Помолен да коментира изявленията на премиера Борисов за отказ от участие на България в "Бургас - Александруполис" и замразяваме проекта за АЕЦ "Белене", Примаков посочи, че и Борисов, и енергийният му министър са правили изявления и в обратен смисъл. "Аз подкрепям това да разбираме всъщност за какво става въпрос", заяви той.

"Всяка страна би трябвало да знае твърдо какво иска другата страна. И за да няма клатене от една страна на друга", добави Примаков.

В отговор на въпрос той повтори изразената си предния ден позиция, че Русия има алтернативни варианти и ще реализира проекта "Южен поток" на всяка цена, дори и без България.

Алтернативните варианти ще бъдат разгледани, ако има твърда увереност, че България не иска да участва в строителството на "Южен поток", каза Примаков пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес