Примаков защити Милошевич пред трибунала в Хага

Бившият руски премиер Евгени Примаков оневини Слободан Милошевич, заявявайки пред трибунала в Хага, че той се е опитал да предотврати насилието в Косово, предаде Ройтерс.

Примаков, който се явява като свидетел на защитата в процеса срещу Милошевич, посочи, че бившият югославски президент му казал на среща в Белград в навечерието на бомбардировките на НАТО срещу Югославия през 1999 г., че е готов да изтегли сръбските войски от Косово, ако НАТО се изтегли от границата с Македония.

Нямахме възможност да кажем това, което бяхме постигнали, каза Примаков, който бе премиер в периода 1998-99 г.

Той обвини Запада и по-специално Германия, за разпалването на насилието в Косово в края на 90-те с подкрепата си за сепаратистката Армия за освобождение на Косово, въпреки че преди това тя била определяна като терористична.

Примаков отбеляза, че Косово е бил прецедент за военни действия без мандат на ООН.

Той посочи също така, че Милошевич приел мирния план Ванс-Оуен през 1993 г. за Босна и наложил икономическа блокада, след като босненският сръбски парламент отхвърлил плана.

По думите на Примаков бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт му казала, че Дейтънското споразумение за Босна нямало да проработи без подкрепата на Милошевич.

Дейтънското споразумение от 1995 г. сложи край на тригодишната война в Босна и раздели страната на две съставни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация.

Слободан Милошевич отговаря по над 60 точки от обвинителния акт за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята си в трите големи конфликта на Балканите през 90-те години - Хърватия, Босна и Косово. Ако бъде признат за виновен, той може да получи доживотна присъда.

Споделяне

Още от Балкани