Примирие в Либия след призив на Русия и Турция

Снимка: АП

Подкрепяното от ООН правителство на Либия обяви в неделя, че е приело примирие, за което призоваха Русия и Турция, след като главните му противници обявиха прекратяване на огъня няколко часа по-рано, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ръководителят на либийското правителство на националното съгласие в Триполи Файез Сарадж обяви прекратяване на огъня от полунощ на 12 януари.

Правителството отбелязва, че има "легитимното право на самозащита в отговор на атака или агресия, които биха могли да бъдат осъществени от другата страна".

Основният противник на либийското правителство на националното съгласие - либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар - обяви, че е съгласна да премине към прекратяване на бойните действия и операции в Западна Либия, която включва и столицата Триполи, от полунощ днес, в съответствие с вчерашния призив, отправен от Москва и Анкара.

След спирането на огъня обаче и от двете страни се появиха съобщения, че противниците нарушават примирието, предаде Асошиейтед прес. От агенцията припомнят, че последният път, когато конфликтът в Либия беше прекратен за кратко, беше през август.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят