Примирието не се отнася за летището на Донецк, символ на конфликта в Източна Украйна

Примирието не се отнася за летището на Донецк, символ на конфликта в Източна Украйна

В голяма част от Източна Украйна боевете затихнаха в резултат на едномесечното примирие, но на летището край Донецк те бушуват с неотслабваща сила, като превръщат един блестящ символ на западната интеграция на страната в разбито огледало на перспективите за нейното бъдеще.

Новият терминал, който европейските футболни запалянковци използваха през 2012 г., за да стигнат до някои от мачовете, домакинствани от Украйна, сега е направен на решето, тъй като е стратегическа мишена за силите на прозападното правителство в Киев и бунтовниците, теглещи бившата съветска република обратно към орбитата на Москва.

Летището се намира на десетина километра от центъра на града. За украинската армия, която го отвоюва от бунтовниците след ожесточени сражения в края на май, то е най-близката позиция до Донецк - промишлен център и сепаратистка крепост, където бунтовниците провъзгласиха "народна република" през април.

Сепаратистите се страхуват, че войските на Киев може да използват обекта като подстъп към Донецк. "Летището на практика е в пределите на града", каза за Ройтерс заместник-министърът на отбраната на "Донецката народна република" (ДНР) Едуард Басулин.

"Главната ни цел е да отблъснем колкото се може по-далеч линията, от която те могат да ни обстрелват, така че да не могат повече да обстрелват града. Те са много близо", каза Басулин, чиято камуфлажна униформа е украсена с малка сребриста значка, на която е изобразен съветският диктатор Йосиф Сталин.

Обратната геополитическа символика беше показана, когато Украйна беше домакин на Европейското първенство по футбол през 2012 г. заедно с членуващата в Европейския съюз Полша - друга бивша комунистическа страна, която сега е членка на НАТО.

Две години по-късно обаче именно западните стремления на Киев доведоха до това Москва да завземе Крим през март и да подкрепи сепаратистките искания в Източна Украйна, където избухнаха размирици през април.

Оттогава бяха убити повече от 3500 души, а разрушенията, нанесени на терминала и контролната кула на летището от масирания обстрел, са поразителен символ на рухването на страната и нейните перспективи за по-близки връзки със Западна Европа.

Тежки оръжия

Проруските сепаратисти сега контролират големи части от Донецка област, а също района на Луганск - град в Източна Украйна близо до руската граница, където беше провъзгласена още една "народна република".

Фронтовата линия се е преместила незначително от прекратяването на огъня в началото на септември, въпреки че бунтовниците са завоювали още малко територия в югоизточния край на Украйна и са устремили поглед към летището на Донецк.

Украинското синьо-жълто национално знаме все още се развява върху контролната кула на летището, където повечето прозорци са изпотрошени, а военният говорител Андрий Лисенко заяви, че пистата е годна за използване. Бунтовниците казват, че настилката е сериозно повредена и по нея не могат да минават тежки самолети.

"Пистата на летището в Донецк е в задоволително състояние и може да приема тежки самолети, които могат да доставят оръжия и тежко военно оборудване", заяви Лисенко в понеделник, след като бунтовниците обявиха, че по-голямата част от летището е под техен контрол.

Украинските войски държат сградата на стария, по-малък терминал на летището, чиито стабилни подземни помещения предлагат достатъчно сигурно убежище от масирания обстрел. В украински ръце е и военен обект, разположен точно до летището.

В района около летището всеки ден има престрелки и избухват ожесточени сражения, а армията казва, че позициите ѝ са подложени на атаки от бунтовници в градове към руската граница като Дебалцеве и Шчастя, които се намират на североизток от Донецк.

В понеделник следобед стрелба, която, както изглежда, представляваше ответен огън от страна на армията, достигна жилищен район близо до летището, откъдето бунтовниците бяха обстрелвали украинските позиции в продължение на няколко дни. На земята наблизо лежеше тялото на местен жител, увито в килим.

Не е "въпрос на часове"

Възвръщането през май на летището, кръстено на родения в Донецк композитор Сергей Прокофиев и модернизирано с терминал от стъкло и бетон за футболния турнир, беляза триумфа в началото за президента Петро Порошенко. В деня, когато той беше избран на мястото на сваления с протести през февруари проруски президент, Украйна започна въздушни удари и парашутна атака, за да си върне летището от бунтовниците, които го бяха блокирали. След битката градската морга се напълни с тела на бунтовнически бойци.

По това време Порошенко отхвърли каквито и да било преговори с "терористи" и каза, че при една сериозна военна операция потушаването на бунта би трябвало да е "въпрос на часове". Досега обаче нито една от страните не е успяла да установи пълен контрол върху района, а повече от четири месеца по-късно и въпреки прекратяването на огъня, което доведе до затихване на боевете на много места в Източна Украйна, на летището на Донецк няма никакъв или почти никакъв отдих.

И Украйна, и сепаратистите казват, че спазват споразумението за прекратяване на огъня и само отвръщат на огъня, за да се защитят, ако бъдат нападнати. И двете страни взаимно се обвиняват в използване на реактивни системи за залпов огън, тежка артилерия и танкове в и около периметъра на летището, където бяха убити стотици бойци от двете воюващи страни.

Басулин каза, че по-малко от 200 сепаратисти са загинали в сраженията при летището, включително над 50 в края на май в първия ден от ожесточените сблъсъци.

Телата на някои от тях бяха отнесени за погребение в Русия, което подхрани обвинения от страна на правителството в Киев и западните му поддръжници, че Москва подклажда сепаратистките размирици на изток, като въоръжава бунтовниците и им праща подкрепления от руски войски.

Москва казва, че Киев се отнася зле с рускоезичното население в региона, но отрича пряко да участва в конфликта, за който почти няма признаци за скорошно уреждане.

Бунтовниците в Донецк нападат летището от покрайнините на града, включително от жилищни блокове и отделни къщи, поразени при кръстосан огън, а много жители, но не всички, отдавна са се махнали.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?