Примирието в Либия се провали, боевете в Триполи са подновени

Примирието в Либия се провали, боевете в Триполи са подновени

Председателят на либийската Камара на представителите (единия от двата паралелни либийски парламента, базиран в източния град Тобрук) - Акила Салех Иса, каза, че примирието, обявено на 12 януари, е "претърпяло крах" и боевете в столицата Триполи са подновени. Той говори по телевизионния канал "Ал Гад" в ОАЕ.

"Режимът на прекратяване на огъня в Триполи претърпя неуспех, бойните действия продължават", каза той, цитиран от ТАСС. Според него властите в източната част на страната и Либийската национална армия начело с Халифа Хафтар са се съгласили на примирие "от уважение към и по молба на руския президент Владимир Путин".

Иса отбеляза, че нахлуването на Турция, която парламентарният шеф обвини в "подкрепа за терористите и бандитите на либийска територия" е причина битката за освобождаването на столицата "да се усложнява".

Инициативата на Русия и Турция за прекратяване на огъня бе подкрепена от враждуващите сили, обаче през последните дни те взаимно се обвиняваха в нарушаването му. Лидерите на двете страни дойдоха в Москва на 13 януари за преговори. Премиерът на признатото от ООН правителство на националното съгласие Файез Сарадж подписа споразумението за примирие, но Халифа Хафтар поиска време, за да го проучи, а по-късно напусна руската столица, без да го подпише.

Заедно с това пристигнаха и съобщения за подновяване на боевете в южните части на Триполи, а армията на Хафтар излезе с декларация за "готовност и решимост да постигне победа".

Медии в Близкия изток разпространиха и съобщения, че Хафтар е поставил редица условия, настоявайки за пълно изключване на Турция от процеса на наблюдение за спазване на примирието, както и за добавяне в текста на задължителен пункт за "разоръжаване, разпускане и ликвидиране на въоръжените милиции" в срок от 90 дни при участието и наблюдението на ООН.

Арабският телевизионен канал "Ал Хадас", цитирайки собствени източници, съобщи, че Хафтар ще вземе участие в международната конференция за Либия в Берлин на 19 януари. Официално изявление от самия него по въпроса засега няма.

Както съобщи вчера пресслужбата на германското правителство, конференцията ще бъде на равнище държавни и правителствени ръководители. В нея ще участват Русия, САЩ, Китай, Великобритания, Италия, Франция, Турция, Египет, Алжир ОАЕ, Република Конго, както и представители на ООН, ЕС, Африканския съюз и Лигата на арабските държави. Поканени са и Файез Сарадж и Халифа Хафтар, чийто сили от април водят настъпление към столицата Триполи.

Шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза вчера, че Берлинската конференция "трябва да позволи да се консолидира прекратяването на огъня и да се избегне ескалация, а също да се върнат на масата за преговори двете враждуващи страни". Борел призова европейците да преодолеят разногласията си по уреждането на либийската криза и да действат по-единно, за да се преодолее сегашната ситуация.

"Много анализатори твърдят, че ситуацията в Либия излиза от контрол. Но аз още сега мога да гарантирам, че прекратяване на огъня ще има и че Берлинската конференция ще бъде организирана", подчерта Борел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?