Примирието в Украйна си остава на думи, буферната зона се отлага

По 38 пленници си размениха правителствените сили и сепаратистите в Донецк на 20 септември.

Украинската армия обвини в неделя сепаратистите и руските войски, че продължават да стрелят по правителствените сили въпреки спирането на огъня от 5 септември. Киев заяви, че няма да продължи със създаването на буферната зона, докато примирието продължава да се нарушава, предаде Ройтерс.

Двете воюващи страни в Украйна се съгласиха в петък да изтеглят артилерийски и други тежки оръжия от зона, обхващаща 30 километра.

Една от основните точки, договорени вчера от контактната група в Минск, "засяга спирането на огъня; едва след това идват другите точки", заяви говорителят на украинската армия Андрий Лисенко, цитиран от осведомителните агенции. "Първо трябва да бъде изпълнена тази договореност, а после на дневен ред ще дойдат и другите въпроси", каза той.

През последното денонощие двама украински войници бяха убити, а още осем - ранени, заяви Лисенко.

След като съобщи, че украинските войски са преместени на други позиции северно от Донецк, Лисенко бе запитан дали силите на Киев ще бъдат изтеглени от района на местното летище, както предвиждат договореностите от събота.

Лисенко каза, че сепаратистите продължават да атакуват контролираното от правителството международно летище в Донецк, който е главният индустриален център в Източна Украйна.

Той съобщи също, че 40 сепаратистки бойци са убити от "отбранителен" огън от страна на украинските сили. Ройтерс уточнява, че няма независимо потвърждение за броя на загиналите.

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в събота, че има твърде ниско доверие в подписаното преди две седмици споразумение за примирие между Украйна и проруските сепаратисти в източната част на страната.


Това споразумение е "примирие само на думи", каза Брийдлав във Вилнюс, където участва в годишната конференция на Военния комитет на НАТО. Той добави, че равнището на насилие,
включително броят на изстреляните артилерийски снаряди през последните дни, остават същите като преди споразумението за примирие.

Брийдлав изрази надежда, че обявената договореност за създаване на буферна зона между украинските войски и проруските бунтовници ще стабилизира ситуацията.

Той също така заяви, че руските сили "продължават да са в Украйна".


"Що се отнася до руските въоръжени сили на място, да, те продължават да са в Украйна", заяви Брийдлав пред журналисти, без да даде подробности за числеността им.

Коментарите от страна на Киев и НАТО говорят красноречиво за нестабилността на примирието, на което украинският президент Петро Порошенко бе принуден да се съгласи, след като украинските сили не успяха да си възстановят контрола върху територии, завзети от сепаратистите, пряко подпомагани според Киев от руски войски.

Москва отрича да е изпращала военни в Украйна или да е въоръжавала проруските сепаратисти, независимо от множеството доказателства за обратното.

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република договориха в неделя с правителствените войски размяна на пленници - по 28 души от всяка страна, след като преди ден с участието на украинската мисия на ОССЕ бяха разменени по 38 души. В момента страните уговарят времето, когато да стане новата размяна, съобщи за ИТАР-ТАСС представител на отцепниците.

Договореностите, постигнати от контактната група на 5 септември в Минск, предвиждат размяната на пленници между страните да бъде извършвана на принципа "всички срещу всички", напомня агенцията.

Контактната група за Украйна прие на 20 септември в Минск меморандум, уреждащ режима за спиране на огъня. Документът се състои от 9 точки, които по-специално забраняват използването на каквито и да било оръжия и предвиждат изтегляне на бойците от допирната линия между позициите им на 15 километра назад за всяка от страните. Изпълнението на меморандума ще бъде контролирано от ОССЕ.

Материалните щети върху инфраструктурата в Донецка и Луганска област в резултат на артилерийските обстрели и бомбардировките се оценяват на 440 милиона долара, съобщи
Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"От началото на конфликта са били повредени най-малко 1969 обекта, в това число 659 обществени сгради, 1230 частни домове и 178 офиса. Щетите се оценяват на 440 милиона", пише в документа, цитиран от БТА.


Продължаващият обстрел в някои райони на Донецка и Луганска област, както и действащите бюрократични и финансови ограничения възпрепятстват оказването на хуманитарна помощ на населението, пострадало в конфликта в Източна Украйна, отбелязва службата.

"Всеки ден има данни за нарушаване на примирието. Артилерийският обстрел в Донецка и Луганска област възпрепятства достъпа (до населението), води до увеличаване на броя на
разселените хора и създава опасност за нуждаещите се от помощ цивилни", съобщава Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.

"Присъствието на хуманитарни работници в страната се увеличава, но бюрократичните и финансови ограничения, както и пречките в областта на сигурността не позволяват да се реагира в нужния обем", се казва в отчета.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?