"Примката" на секс скандала се затяга и около Уди Алън

Актьорът Колин Фърт заяви, че повече няма да работи с режисьора четирикратен носител на "Оскар"

Уди Алън

Британският актьор и носител на "Оскар" Колин Фърт е поредният представител на киноиндустрията, разграничил се от режисьора Уди Алън, съобщи Контактмюзик.

На фона на разразилия се секс скандал в Холивуд, белязал редица влиятелни мъже, общественото внимание се насочи и към 82-годишния Алън, обвинен от осиновената си дъщеря Дилън Фароу, че е упражнявал сексуален тормоз, когато е била малолетна.

Ден по-рано 32-годишната Фароу даде първото си телевизионно интервю по скандалната тема, в което настоя, че казва истината.

Миналата седмица младият актьор Тимъти Шаламе, който с ролята си в гей драмата "Призови ме с твоето име" има сериозен шанс за оскарова слава, оповести, че ще дари за благотворителност хонорара си от филма "Дъждовен ден в Ню Йорк" на Уди Алън. 22-годишният Шаламе заяви, че не иска да се "възползва" от съвместната си работа с режисьора.

Тимъти Шаламе последва примера на актрисите Ребека Хол, Елън Пейдж и Мира Сорвино, които също направиха дарения или изразиха съжалението си, че са работили с Алън.

Миналата седмица режисьорката на филма "Лейди Бърд" Грета Гъруиг, която се е снимала в продукцията "На Рим с любов" (2012) на Уди Алън, заяви, че повече няма да работи с нейния създател. "Ако тогава знаех това, което ми е известно сега, никога нямаше да се снимам във филма. Занапред няма да работя с него", сподели Гъруиг.

Сега същото направи и Колин Фърт, който се е снимал във филма "Магия на лунна светлина" (2014) на Уди Алън.

Миналата година Фърт се обяви публично и срещу продуцента Харви Уайнстийн, обвинен в сексуални посегателства от десетки жени. Продуцентската компания на Уайнстийн, от която той беше уволнен, стои зад филма "Речта на краля", отличен с "Оскар" и донесъл на британския актьор най-престижния приз в киното за главна мъжка роля.

Обвиненията срещу режисьора

Името на Дилън Фароу нашумя през 2014 г., когато тя написа отворено писмо до в. "Ню Йорк таймс", в което обвини осиновителя си Уди Алън, че ѝ е посягал сексуално, разкривайки, че това се е случило за първи път през 1992 г., когато е била едва на седем години. Режисьорът отрече обвиненията на осиновената си дъщеря и заяви, че те са изфабрикувани от майка ѝ Мия Фароу - негова бивша дългогодишна партньорка, с цел да опетни името му. "Не съм блудствал с Дилън", заяви тогава Алън.

През 2016 г. Ронан Фароу, синът на Мия Фароу и Уди Алън, написа есе, с което публично засвидетелства пълната си подкрепа за сестра си Дилън в обвиненията ѝ срещу баща им.

Вчера в интервю за "CBS This Morning" Дилън Фароу разказа: "Бях заведена в малко таванско помещение. Той ме инструктира да легна по корем и да си играя с играчката влакче на брат ми. Седна зад мен, точно до вратата. И докато аз си играех с влакчето, той злоупотреби сексуално с мен. Като седемгодишно дете това, което можех да кажа, бе, че той ме пипа по моите срамни части. Като 32-годишна възрастна жена казвам, че той докосва срамните устни и вагината ми с пръст", каза Дилън.

Защитата на Алън

В отговор Уди Алън отново отрече обвиненията в сексуални посегателства на доведената си дъщеря, като обвини семейство Фароу, че "цинично се е възползвало" от вълната Уайнстийн, за да възобнови своите необосновани твърдения.

Новото опровержение на актьора беше направено по време, в което интервюто на Дилън Фароу още течеше по телевизията.

Режисьорът изтъкна, че по случая отпреди 25 години са били извършени две задълбочени разследвания от специализираните агенции за защита на детето. Те се водели в Кънектикът и в Ню Йорк, като и в двата случая се стигнало до извода, че детето е било накарано от гневната си майка да разкаже тези истории по време на тежка бракоразводна процедура. 82-годишният Алън припомни, че по-големият брат на Дилън, Моузес, е бил свидетел как майката Мия е настройвала сестра му срещу Уди, за да го изкара "опасен сексуален хищник".

"За съжаление по всяка вероятност този сценарий е проработил и съм сигурен, че Дилън вярва в това, което твърди", заключава режисьорът.

Засега единственият, засвидетелствал подкрепата си за Уди Алън, е актьорът Алек Болдуин засвидетелства подкрепата си за Уди Алън.

Болдуин, който се е снимал в три филма на Алън, написа в Туитър, че "отричането" от режисьора е "несправедливо" и го натъжава. Актьорът допълва, че за него съвместната работа с Уди Алън е била "привилегия".

Алек Болдуин казва още, че не омаловажава твърденията на Дилън Фароу, но отбелязва, че темата е деликатна, и напомня, че срещу режисьора никога не са повдигани криминални обвинения.

82-годишният Уди Алън има четири награди "Оскар" - три за оригинален сценарий за "Ани Хол", "Хана и нейните сестри" и "Полунощ в Париж" и една за режисура за "Ани Хол". Негови нови филми излизат почти всяка година.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?