Принц Филип приключи публичните си прояви с парад на кралските пехотинци

Принц Филип прие парада на кралските пехотинци

Дукът на Единбург и съпруг на британската кралица Елизабет ІІ – принц Филип, приключие с обществените си прояви в сряда, присъствайки на парада на кралските пехотинци в Бъкингамския дворец.

96-годишният принц обяви своето пенсиониране през май и спира своите участие в публични събития, но ще продължи да придружава кралицата при нейните ангажименти, както и ще ще подкрепя организациите,чийто член е, и благотворителните прояви.

Така принц Филип записва 22 219 индивидуални прояви от 1952 година насам.

Той прие парада на кралските пехотинци, които с благотворителна цел са изминали 1664 мили за 100 дни, за да отбележат създаването на тези военни части през 1664 година.

Филип е начело на корпуса от 1953, поемайки поста от бащата на кралицата крал Джордж VI, който умира година преди това.

Бивш морски офицер през Втората световна война, принцът е бил на 637 задгранични визити през изминалите 65 години, произнесъл е над 5 500 речи и е бил патрон, председател или член на над 780 организации.

Кралицата описва Филип, който е неин съпруг почти 70 години, като своя сила и опора.

През май, когато обяви, че смята да се оттегли, принцът се пошегува, че е най-опитният в света по откриване на паметни плочи.

Чувството за хумор на принца, което често е преценявано като политически некоректно, му е създавало неприятности, но според мнозина от поданиците той е внасял топлина в монархическата институция.

"Чувството за хумор е важно. Херцогът озари тези десетилетия”, пише „Телеграф”.

Филип е още в добро здраве за мъж на неговата възраст, въпреки че през юни беше три дни в болница заради инфекция.

Когато Филип обяви, че се оттегля, министър-председателката Тереза Мей му отправи най-дълбока благодарност и благопожелания от името на Великобритания.

Кралица Елизабет ІІ и принц Филип през последните години ограничиха изявите си, оставяйки все повече от тях на престолонаследника принц Чарлз и на по-големия му син принц Уилям.

Независимо от това, кралицата ще продължи да изпълнява пълна програма от официални ангажименти с подкрепата на кралското семейство, каза говорител на Бъкингамския дворец.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?