Принц Хари и Меган Маркъл благодариха на български баби за сватбения им подарък

Принц Хари и Меган Маркъл благодариха на български баби за сватбения им подарък

Принц Хари и Меган Маркъл благодариха на бабите от село Баничан за сватбения подарък – ръчно плетени вълнени чорапи.  Благодарственото писмо е изпратено до читалището в малкото планинско село, което се намира в община Гоце Делчев.

По думите на секретарката на читалището Румяна Джибова, идеята им хрумнала случайно.

"Когато започна да се говори за прословутата кралска сватба, ни се обадиха журналисти да попитат дали не готвим подарък за кралското семейство и конкретно от прочутите баничански чорапи. Това ни амбицира и решихме, че един такъв традиционен български подарък ще бъде подходящ", казва Джибова пред радио "Дарик".

Джибова е сигурна, че баничанските плетива ги има във всички точки на света - Америка, Германия, Холандия, Русия, Зимбабве. Това са чорапи, поръчани за младоженци, и чорапи, които са изпратени на българи, живеещи далеч от родината.

Планинското селце е известно с плетените си чорапи, които се даряват задължително при венчавка и раждане.

Те се различават от всички останали с червения цвят, с който винаги започва пъстрата част по чорапа.

Освен с плетените чорапи, селото е прочуто с това, че в него има най-много щъркелови гнезда и с църквите си. В Баничан има 6 храма, въпреки че жителите са не повече от 700 души. 

Меган Маркъл и принц Хари се ожениха през май в катедралата "Сейнт Джордж" в Уиндзор. Шафери на младоженците бяха децата на Уилям и Кейт - 4-годишният Джордж и 3-годишната Шарлот.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?