Принц Хари ще служи в Ирак

Принц Хари ще служи в Ирак

Бойната част на британския принц Хари ще бъде изпратена в Ирак, така че той ще стане първата кралска особа за последния четвърт век, която ще попадне във военна обстановка.

В четвъртък британският министър на отбраната потвърди, че полкът "Блус енд ройълз", в който служи по-малкият син на покойната принцеса Даяна и престолонаследника принц Чарлз, ще бъде изпратен в Ирак при предстоящата ротация на войските.

Новината за изпращането на принц Хари в Ирак става ден след като премиерът Тони Блеър обяви, че през следващите няколко месеца Великобритания ще изтегли почти една четвърт от своите 7100 войници там. 

Министерството на отбраната и дворецът Clarence House съобщиха в съвместна декларация, че батальонът ще бъде в Ирак в продължение на 6 месеца. Принц Хари ще бъде първият високопоставен член на кралското семейство, който ще служи на фронтовата линия, след като един от синовете на кралица Елизабет Втора - принц Андрю, участва във войната с Аржентина за Фолклендските острови през 1982 г. като пилот от военноморските сили.

От военното министерство казаха, че ще бъдат избягвани ситуации, при които присъствието на принц Хари би застрашило другарите му, тъй като той би бил приоритетен обект и “магнит за куршуми” от страна на бунтовниците. 22-годишният принц обаче не иска специално отношение и нееднократно е заявявал, че ще напусне армията, ако не му бъде позволено да замине на фронта.

През април м.г. той завърши Кралската военна академия в Сандхърст и изяви желание да служи на фронтовата линия в Ирак или Афганистан. Обучен е да командва бронирана разузнавателна единица от 11 войници в четири бронирани автомобила Scimitar, които са част от разузнаването на батальона.

Докато е в Ирак, принц Хари ще изпълнява нормалните задължения на командир на взвод, се казва в декларацията.

Не е известно точно къде ще служи Хари, защото съобщаването на подобна информация може да бъде опасно, се казва в декларацията. Всички медии са помолени да се съобразяват с този проблем на “оперативната сигурност”, за да може бойната част на принц Хари да изпълнява нормално задълженията си.

Батальонът, известен като Household Cavalry Regiment, ще бъде разположен в Ирак през май или юни.

Решението за мисията на принц Хари в Ирак е военно, взето от началника на Генералния щаб, съвместно с командващия полка. Кралското семейство е консултирано по случая, се посочва в съвместното изявление.

Британската агенция “Прес Асосиейшън” цитира източници от полка, които казват, че принц Хари е “на луната” от щастие, когато получил потвърждение за бойната мисия.

Принц Уилям, по-големият брат Хари, служи в същия полк като него. Той обаче едва ли ще бъде пратен във военна зона, защото е втори поред в линията на онаследяване на британския трон. Хари е трети.

Присъединявайки се към армията, той продължи кралската традиция. Баща му принц Чарлз е пилот от Кралските военновъздушни сили и военноморския флот, дядо му принц Филип е имал забележителна кариера в Кралските военноморски сили през Втората световна война. Чичо му принц Андрю е бил пилот от военноморските сили и е участвал във военните действия за Фолкледнските острови срещу Аржентина през 1982 г.

Новият имидж на принц Хари, след постъпването в армията, е в контраст с предишната му слава на редовен герой в скандалните хроники на таблоидите, които създаваха грижи на кралското семейство.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?