Принцесата и принцът на Швеция издигнати за депутати без тяхно знание

Принцесата и принцът на Швеция издигнати за депутати без тяхно знание

Шведската принцеса Виктория и съпругът ѝ Даниел бяха издигнати за кандидат-депутати в шведския парламент. Това е станало без тяхно знание, но издигането на кандидатурите е напълно законно, съобщава изданието "The Local".

Двамата са вписани в списъка на кандидатите на партия Rikshuhallarna, която на миналите парламентарни избори е получила точно осем гласа.

Ръководството на партията се е възползвало от действащото в Швеция право за свободно издигане на кандидати за избори – номинирането може да стане и без тяхно съгласие, дори и без да бъдат информирани.

Освен принцесата и съпруга ѝ, в списъка на Rikshuhallarna фигурира и името на министър-председателя на Швеция Фредрик Райнфелдт, както и на лидери на най-големите политически партии и много знаменитости.

Rikshuhallarna счита себе си за "технократска". Оглавява я 85-годишният Ленарт Нюберг, свързан с дяснорадикални политически кръгове. Той каза, че на членовете на партията било предложено да изберат кандидати по свой вкус.

По думите на представители на шведската избирателна комисия, законодателството на страната не предвижда възможност да се заличи от бюлетините името на вече заявен кандидат. Ако за принцесата, принца или други кандидати, издигнати от Rikshuhallarna, гласуват достатъчен брой хора, всички те ще трябва да изпълнят задължението си на депутати в парламента. В същото време те могат откажат членство в партията, издигнала кандидатурите им.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?