Принципът на Мечо Пух "колкото повече, толкова повече" не важи за F-16

Командирът на ВВС предупреждава, че закупуването на още 8 машини трябва да се обмисли много внимателно

F-16 Block 70, сн. "Локхийд Мартин"

Новият командир на Военновъздушните сили (ВВС)  генерал-майор Димитър Петров призова за анализ преди да бъдат поръчани още 8 изтребители F-16 Block 70 от САЩ и "Локхийд Мартин". Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения, и трябва да бъде сериозно обмислено.

"Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече - при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, не винаги дава добър резултат", каза ген. Петров пред БНР.

България вече закупи 8 машини за 2.1 млрд. лева, които бяха преведени авансово на САЩ. Според българските планове трябва да последва и поръчка за още 8. Военното министерство вече проучва при какви условия може да стане това, като очакванията са, че втората поръчка ще е по-евтина.

Освен това тя ще може да бъде платена разсрочено.

Новата сделка вече се обсъжда 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира в понеделник, че по време на визитата на военния министър Красимир Каракачанов в САЩ миналата седмица е бил обсъден и въпросът за следващата поръчка.

"Имаме подписан договор за първите F-16. Решението на парламента покрива 16 самолета, тоест една пълна ескадрила. Аргументите на американската страна са, че когато се заложи линията е нормално да се изпълни цялата поръчка. Ако не се изпълни цялата поръчка, може да се стигне до забавяне на поръчката. Естествено има други клиенти и линията да се пренестрои за друга конфигурация самолети. Предложиха дали не е по-целесъобразно да разгледаме тази възможност", каза адмирал Емил Ефтимов.

В последните седмици "Локхийд Мартин" предложи вариант новите осем самолета да дойдат с вече платените осем, ако поръчката за тях бъде направена в рамките на година. На този етап обаче правителството не показва, че готви бърза поръчка.

"Ако дойдат 16 самолета накуп, трябва да сме създали условия за 16 самолета още сега. Ако, наистина ще дойдат всички в край на 2023 и 2024 г. В момента всичко е разчетено така, че да се подготвим за 8 самолета с перспектива за още 8", уточни Димитър Петров. 

България изплати първите осем машини авансово, тъй като страната ни не бе сключвала подобни сделки със САЩ и нямаше изискваната кредитна история.

След този договор обаче Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ уведоми военното министерство, че България вече е сред страните, които ще могат да плащат разсрочено отбранителни продукти и услуги, придобити по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ.

Новите 8 F-16 са необходими, за да може България най-накрая да се откаже от старите съветски МиГ-29, чиято поддръжка е скъпа и минава през страна, която не е членка на НАТО. 

Логистика и кадри 

Сега командирът на ВВС генерал - майор Димитър Петров предупреди, че новата поръчка води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

Той припомни, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини.

Вече платените машини предстои да дойдат до края на 2024 година, като дотогава ВВС трябва да са подготвили базата "Граф Игнатиево" за експлоатацията им. За целта правителството планира 300 млн. лева, които са извън средствата, платени на американците. 

"Трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен. Ако станат самолетите F-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български", каза той. 

Към момента военното министерство сондира какви са възможностите да закупи от САЩ 3D радари и друго високотехнологично оборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от България