Принцовете Уилям и Хари за майка си Даяна: Тя бе абсолютно дете

Съжаляват, че заради игра бързали да приключат последния си телефонен разговор с нея

Британските принцове Уилям и Хари разказват колко забавно им е било с майка им Даяна, как самата тя е била като едно весело дете. Поощрявала пакостите им, пълнела тайно джобовете им с бонбони, но също така била и най-смелият родител. Двамата съжаляват най-много за това, че са бързали да приключат последния си телефонен разговор с нея, преди смъртта ѝ в Париж, тъй като били погълнати от игра с братовчеди, предаде ББС в неделя.

Уилям и Хари са основните герои във филма "Даяна: нашата майка: нейният живот и наследство", който излиза по случай 20-ата годишнина от смъртта ѝ при автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г. Тогава те са на 15 и на 12 години.

"Никой никога не е разказвал тази история от гледната точка на двамата души, които са я познавали по-добре от всеки друг и са я обичали най-много - нейните синове", заяви изпълнителният продуцент на филма Ник Кент.

Последен припрян разговор по телефона

Последният телефонен разговор между двамата принцове и тяхната майка е бил съвсем кратък. Момчетата искали по-бързо да се върнат към игрите си, а не да губят време да си приказват по телефона със своята майка, която била на почивка във Франция. Това и досега тормози Уилям и Хари, тъй като Даяна умира същата вечер.

"Хари и аз ужасно бързахме да кажем довиждане, нали знаете - "ще се видим скоро". Очевидно, ако знаех какво щеше да се случи, нямаше да бъда толкова безразличен", казва Уилям във филма. "Но този телефонен разговор се е запечатал в ума ми толкова силно", заявява той.

Хари казва, че последният разговор е нещо, за което ще съжалява, докато е жив. "Когато погледна назад, е невероятно тежко. Ще трябва да се боря с това до края на живота си", споделя той.

"Да не знам, че това е бил последният път, когато разговарям с моята майка. Колко различно би протекъл този разговор, ако имах дори най-малка представа, че животът ѝ ще бъде отнет онази вечер", казва Хари.

Филмът обръща внимание на аспекти от живота на Даяна като благотворителната ѝ дейност, но избягва по-противоречиви теми като извънбрачните връзки. В него двамата принцове си спомнят за чувството за хумор на своята майка, а също за това как са приели новината за смъртта ѝ и последиците от нея, както и за болката от развода на техните родители.

Зрителите ще могат да видят непубликувани досега снимки на принцовете с майка им. В епизод от лентата Уилям и Хари заедно разглеждат личния албум на Даяна и се връщат към детските спомени за майка си, които разкриват нова страна на влиятелната жена, която ще бъде помнена със своите благотворителни акции в подкрепа на бездомните, на болните от СПИН, както и за премахването на противопехотните мини.

Уилям признава, че в началото идеята да участва във филма го е изплашила, но в крайна сметка снимките са имали терапевтичен ефект върху него. Той допълва, че двамата с брат му искат наследството на Даяна да продължава да живее чрез техните дела и участието им във филма на  ITV е правилна стъпка в тази посока.

Весели картички в час от мама

"Нашата майка беше абсолютно дете", спомня си Хари. "В главата ми звучи само нейния смях", обяснява той какво се случва,  когато го карат да даде пример как с нея е било весело.

"Струва ми се, че нейно мото беше: можеш да си толкова палав, колкото искаш, стига да не те хванат", допълва Хари и си спомня как ги е гледала да играят футбол и им е пълнела тайно джобовете с бонбони.

По думите на Уилям, Даяна е била много лесен събеседник, обожавала е да се смее и да се шегува. Той си спомня как тя им е писала весели послания.

"Понякога по време на училищни занимания получават картички от мама. Обикновено избираше такива с най-глупавите, даже неловки, но весели картинки и пишеше вътре нещо много хубаво", спомня си той. Принцът обаче допълва, че никога не ги е отварял в час, за да не ги видят учителите или съучениците му.

По думите на Уилям, който е вторият в линията на наследството на британския трон, един от най-забавните му спомени е как веднъж се прибрал от училище и заварил вкъщи – в Кенсингтънския дворец, супермоделите Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл.

"Тогава бях на 12 или 13 години – момче, на чиято стена в стаята висяха техни постери. Изчервих се ужасно, не знаех какво да кажа, нещо мърморех и даже се спънах на стълбите, докато се качвах нагоре. Бях обзет от благоговеен ужас", разказва принц Уилям.

Би била неуправляема баба

Изданието припомня, че в началото на юли двамата принцове взеха участие във възпоминателна служба на гроба на Даяна в семейното имение Олтроп в графството Нортхемптъншир. Тя бе посветена на рождения ден на принцесата, която на 1 юли 2017 г. щеше да навърши 56 години.

В службата се включиха и херцогинята на Кеймбридж и съпруга на Уилям Кейт и двете им деца – принц Джордж и принцеса Шарлот.

Уилям разказа, че за да пази жив споменът за майка си, постоянно разказва на своите деца за баба им Даяна.

"Тя би била прекрасна баба, на нея много би ѝ харесало, тя щеше да обича децата от цялата си душа", смята Уилям и се шегува, че в същото време "тя би била неуправляема баба, съвършено неуправляема". "Сигурно щеше да идва насред къпането и да доведе анархия – пяна навсякъде, мехурчета, локви, и след това би си тръгнала", смее се той.

"За нас с Уилям тя беше най-добрата майка на света", допълва Хари. "Беше ни много тежко без нея и така ще бъде.  Не минава и ден, в който с Уилям да не съжаляваме, че нея я няма. Всеки ден се опитваме да си представим каква майка би била днес, каква би била нейната роля в обществото и доколко би се променила", посочва той.

Снимките на двамата за филма са направени в градината на Кенсингтънския дворец, където на 31 август – в деня на 20-годишнината от гибелта на Даяна, те ще открият нейна статуя.

"Двадесет години по-късно с Хари почуствахме, че е настанало времето малко повече да поговорим за нашата майка", казва Уилям и обяснява, че тази тяхна изповед е по-скоро изключение, което надали ще се повтори.

Даяна Франсис Спенсър е родена на 1 юли 1961 г и на 20 години се омъжва за наследника на британския трон Уелския принц Чарлз. Бракът им обаче е неудачен и през 1996 г. двамата се развеждат и макар Даяна да бе лишена от правото да е член на кралското семейство, тя запази титлата принцеса на Уелс. За нея са писани множество книги и са снимани десетки филми. Медиите я обявяват за най-известната жена на ХХ век и най-сниманата жена в света. През 2002 г., в проучване на ББС Даяна зае трето място в класация на великите британци, изпреварвайки както кралица Елизабет ІІ, така и други британски монарси.

Споделяне

Още от Общество