Приобщаването на р. Марица е темата на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK

Приобщаването на р. Марица е темата на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK

Международният фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK, който се провежда между 18-ти и 27-ми септември в Пловдив, ще представи тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху темата за 2015 г. - "При-общена река".

Близо 100 участници от 25 страни ще се включат в осмото издание на фестивала, организиран с подкрепата на Община Пловдив и Фондация "Америка за България“, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Куратор на тазгодишното издание на архитектурната седмица е Мерве Бедир, архитект с дългогодишен опит в различни проекти от сферата на дизайна и архитектурата в цял свят.

Темата на фестивала "При-общена река" ще бъде представена в рамките на 8 експозиции, професионален форум, разговори и дебати с участници от цял свят, намеси, работилници, спортна програма, детска програма, парти програма. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременната архитектура, а българската архитектурна общност ще бъде достойно представена, както от нови, така и от вече утвърдили се имена.

Централната изложба на събитието ще разгледа ролята на реките в историята на човешката цивилизация - в миналото, сега и в бъдеще. Крайната цел на тази експозиция, която ще наблегне на връзката река-град, е не да представи Марица и други реки по света, а да доведе реката по-близо до хората. "Марица има потенциал да се превърне в много любимо място на пловдивчани и това е един от начините да насочим вниманието им към нея. През вековете реката е играла изключително важна роля на регионално ниво и градовете на Марица имат възможност да я приобщят отново. Чрез фестивала се опитваме да разберем общите им нужди, желания и страхове. - коментира Мерве Бедир - Радвам се че имам възможност да бъда част от този мащабен и интересен проект.“

Изложбата "При-общена река“, организирана с подкрепата на Посолството на Холандия, Посолството на Дания, Чешкия център, Cimetta Fund, Creative Industries Fund NL, КАБ-РК бПловдив и САБ-Пловдив, може да бъде видяна в Тютюнев склад, ул. "Екзарх Йосиф“ 13, 4000 Пловдив.

Сред другите експозиции в рамките на архитектурната седмица са фотографски, изследователски и плакатни изложби, които ще покажат успешни родни и международни примери за нетрадиционни решения и различни подходи при планирането на реките в градска среда; възможностите за използване на крайречните пространства, обръщайки специално внимание на връзката река - град.

Акцент на събитието е професионален архитектурен форум, който се провежда на 26-ми септември (събота) в Държавна Опера Пловдив, "Пл. Централен“ 1, и специално за него в България пристигат шестима световноизвестни архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти.

Лектори на форума ще бъдат: Пейтър Вейнстра от водещото холандско студио ЛОЛА - ландшафтен архитект, който ще разкаже как се прави иновативен ладшафтен дизайн на трудни места, колко е важна неуловимата променливост на средата и ще представи последната книга на студиото си - “Dutch Dikes”; Яндирк Хукстра, ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио H+N+S, ще разкаже как една река може да бъде едновременно безопасна и качествена градска среда; Рита Юстесен, която ще говори за приобщаването на неусвоени градски райони в Копенхаген; френски архитект, преподавател и критик, Клеман Бланше, който има зад гърба си редица проекти, между които някои от най-известните ресторанти в Париж- на временния павилион към Serpentine Gallery в Лондон през 2006 и мн. др.; Ян Едлер, един от двамата братя-основатели на берлинското архитектурно студио “Риалитис Юнайтед”, който ще разкаже за проекта Флусбад за нов басейн в река Шпрее в Берлин, както и за дългогодишния си опит в сферата на архитектурата; канадският архитект Мейсън Уайт, съосновател на “Латерал офис”, едно от най-визионерските съвременни канадски студия, чиито проекти включват необичайни интервенции и смел дизайн и извличат максимума от трудни, гранични ландшафтни условия.

Серия от лекции, дебати и презентации, обединени под общото име "РАЗГОВОРИ“, ще се случват на "Сцената на Марица“. Сред акцентите в този сегмент на архитектурната седмица е "ОБЩНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ“. Лекторите, между които представители на Япония, Испания, Египет, Холандия и България, ще представят своя опит и добри практики от страните, в които живеят. Събитието ще бъде последвано от работилница за правене на хляб, водена от Катерина Бояджиева от културен център “Хлебна къща.

Друг голям акцент на ONE ARCHITECTURE WEEK е дебат, които ще събере на едно място представители на европейските културни столици за 2019. Както е известно, наред с Пловдив през 2019, Европейска столица на културата ще бъде и италианският град Матера. Дебатът ще се състои на 26-ти септември от 11:00 в Държавна опера Пловдив, пл. Централен 1.

"Балкански синдром“ е дебат, който ще събере изследователи, проектанти и активисти от Балканите, които ще разискват интегрирането на реката в градовете; "Градовете на Марица“ - разговор събиращ представители на няколко града, през които минава река Марица, а именно Пазарджик, Пловдив, Димитровград, Свиленград, Одрин и Дедеагач.

Серия от намеси в градската среда, част от които вече функционират активно ще радват посетителите на фестивала. Сред тях са "Плажът на Марица“ (бул. Марица 104), съвместен проект на ONE ARCHITECTURE WEEK и artnewscafe, който се осъществява с подкрепата на представители на местния бизнес.

Намесата ГРАДСКО ГРАДИНАРСТВО има за цел е да представи алтернативи за функциониране и поддръжка на зелените площи в града и "Сцената на Марица“(Бул. Марица 104) - пространство, което се използва за различни събития – лекции, дебати, филмови прожекции, концерти, детски работилници и мн. др.

Спортните събития в програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 са част и от MOVE WEEK: ежегодната седмица на движението и спорта, провеждана в цяла Европа с цел развитието на масовия спорт, популяризиране на различни форми на движение и окуражаване на обществото за мащабно участие във физически дейности. В България MOVE WEEK се организира от BG Бъди Активен.

Фестивалът ще предложи още редица събития и активности, включително филмова и парти програма, събития за най-малките, професионални работилници, отворена програма, в която всички са поканени да представят свой проект и мн. др.

Споделяне

Още от Общество