Приобщаването на ромите ще е тема на среща на високо равнище на ЕС

Местни, национални и европейски политици, както и представители на гражданското общество, ще се съберат на среща в Брюксел в края на следващата седмица, за да обсъдят напредъка в приобщаването на ромите в цяла Европа, съобщи Европейската Комисия, цитирана от БТА.

Отбелязва се, че това ще бъде първата среща на високо равнище на ЕС, посветена на ромите, откакто през 2011 г. ЕК създаде рамка за националните стратегии за приобщаването на най-голямото европейско малцинство. Целта на предстоящата среща е оценка на приложението на националните стратегии за ромите, представяни от държавите от ЕС всяка година.

Предвижда се към заседанието да се присъединят председателят на ЕК Жозе Барозу, президентът на Румъния Траян Бъсеску, вицепремиерът Зинаида Златанова, както и министри и държавни секретари от други девет държави от ЕС.

Сред участниците, които ще се изкажат, ще бъде и председателят на фондация "Отворено общество" Джордж Сорос.

Ще бъде оценено положението на ромите в областите на образованието, трудовата заетост, здравеопазването и жилищното настаняване, както и по отношение на борбата с дискриминацията и начина, по който се използва финансирането от ЕС в тяхна подкрепа.

В срещата се предвижда да участват общо 500 представители на институциите на ЕС, националните правителства и парламенти, международни организации, гражданското общество (включително ромски организации).

Споделяне

Още от Европа