Приоритет на руското над международното право иска шефът на руското следствие

Приоритет на руското над международното право иска шефът на руското следствие

Председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин предложи да бъде създаден международен съд за военните престъпници от Украйна, пише "Московский комсомолец". Освен това според него руското национално законодателство трябва да стои над нормите на международното право. По думите му конституционният текст за приоритета на международните норми "работи против интересите на Русия", съобщава "Комерсант".

САЩ и страните от ЕС активно използват международните правни норми в служба на собствените си стратегически интереси. Тези норми съдействат за санкциите срещу Русия, заяви по повод изявленията на Бастрикин Георгий Смирнов, старши следовател в неговото ведомство.

Конституциите на много държави като Великобритания, Бразилия, Индия, Испания, Италия, Северна Корея, САЩ, Франция и Япония или не споменават изобщо, че международното право има предимство пред националното законодателство, или предвиждат върховенство на националните закони, или пък придават юридическа сила само на онези международноправни норми, които са вградени в националното законодателство, казва Смирнов.

Инициативата на Бастрикин е неуместна, смята обаче Елла Памфилова, президентски пълномощник по човешките права в Русия. Според нея отказът от приоритета на международното право ще улесни живота на правоохранителните органи, но ще ограничи възможностите на обикновените хора да отстояват правата си, пише вестникът.

Той цитира и други руски правозащитници, разкритикували предложенията на Бастрикин за конституционни промени. Председателят на центъра "Мемориал" Александър Черкасов се изказа отрицателно и за инициативата да бъдат разширени правомощията на Следствения комитет за дейност извън пределите на Русия. Той нарече "абсурд" идеята за нов международен трибунал.

Независимо от критиките, предложенията на Бастрикин може да бъдат осъществени, смята политологът Евгений Минченко. "В момента се сондират мнения, но с оглед иска на Юкос е съвсем реално" Москва да се откаже от приоритета на международното право, казва той. Става дума за иска срещу Русия на стойност 50 милиарда долара, спечелен от компанията миналата година в арбитража в Хага, припомня изданието.

Принципът за приоритет на международното право може да бъде премахнат от руското законодателство само ако се приеме нова конституция, а сега "не му е времето", коментира председателят на Съвета при президента за развитието на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов, цитиран в "Независимая газета".

За промени в конституцията трябва да се свика конституционно събрание, а в Русия и до днес няма закон за такъв орган, посочва депутатът Михаил Емелянов от партията "Справедлива Русия".

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?