Приоритетът за НАТО през 2015: Създаване на сили за реагиране в Европа

Приоритетът за НАТО през 2015: Създаване на сили за реагиране в Европа

Оставяйки бойните операции в Афганистан зад гърба си, НАТО премества фокуса на вниманието си към Европа през 2015 г. и създаването на нови ултрабързи сили за реагиране, предназначени за възпираща сила срещу Русия.

Приоритет за 28-членния алианс ще бъде да въведе в действие новия подвижен експедиционен корпус, но също и да разреши дилемата кой ще плаща за него, твърдят анализатори.

Многонационалният корпус, често наричан "копие", бе създаден по решение на президента Обама и други натовски лидери през септември, за да може да бъде разполаган в подкрепа на членове на алианса, които се чувстват застрашени от действията или апетитите на путинова в Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече новият корпус и други елементи от преструктурирането на военните способности на алианса "най-мощното засилване на нашата колективна отбрана след края на Студената война".

Столтенберг, който вече трети месец е най-високопоставеното цивилно длъжностно лице на алианса, каза, че смята за свой "главен приоритет да реализира този план в пълна степен и
навреме".

След официалното прекратяване на бойните операции в Афганистан от 1 януари се очаква в дневния ред на алианса да доминират новите стратегически реалности в Европа, възникнали в резултат на анексирането на Крим от Москва и войната, предизвикана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, както и ответните действия, които Западът трябва да предприеме.

"Най-голямото предизвикателство пред НАТО през 2015 г. ще бъде фокусирането върху и осъществяването на неговата основна мисия - гарантирането на сигурността на членовете на алианса и укрепването на стабилността в Европа", каза Майкъл Браун, декан на Центъра "Елиът" по международни отношения при университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ.

"Това ще бъде предизвикателство, защото лидерите на алианса дълги години смятаха колективната отбрана за решен въпрос, защото Русия разработи редица неконвенционални тактики, които изискват нови и неконвенционални ответни ходове, и защото НАТО ще продължи да бъде ангажирана с обучаване на афганистанските сили за сигурност", каза Браун.

В отговор на действията на Москва, Обама и другите натовски лидери одобриха "План за готовност за действие" с цел повишаване на военните способности на алианса, и 2015 г. ще бъде посветена на неговото конкретизиране, така че и Русия да си направи съответните изводи", каза Марчин Терликовски, шеф на проекта за Европейска сигурност и отбранителна икономика в Полския институт за международни отношения във Варшава. "Главната задача ще бъде да се реши какво ще представлява този корпус, къде ще бъде базиран и как ще бъде командван. Въпросът опира и до пари", добави той.

Не е ясно кой ще плаща за корпуса, каза Бруно Лете, програмен шеф на отдела за външна политика и сигурност в "Германския фонд Маршал" - мозъчен тръст, базиран в Брюксел.
Мнозина се надяват американците да поемат основната част от разходите, но други обръщат поглед към Германия като най-богат и най-голям по население член на алианса в Европа, добави Лете.

От ключово значение за вътрешната спойка в НАТО е колкото се може повече членки да участват в поемането на разходите. В противен случай планът ще загуби легитимност, смята той. През 2015 г. се очакват и решения за продължаване на ротацията на въздушните, сухопътните и военноморските сили на САЩ и на други съюзници, с които се поддържа засилено присъствие в онези страни членки на НАТО, които се намират най-близо до Русия. От 1 януари, съобщиха натовски служители, 4 италиански изтребителя "Юрофайтър" поеха щафетата от португалците по осъществяването на една от тези операции - Мисията за въздушно патрулиране над Балтика, в небето на Естония, Латвия и Литва.

През тази година правителствата на страните членки на НАТО ще получат и указание да създават запаси от горива, боеприпаси и други материали и оборудване в прифронтовите страни за използване от корпуса за бързо реагиране при необходимост, казаха Терликовски и други анализатори.

Като знак на решимостта си да се притече на помощ в защита на своите членки в Източна и Централна Европа, НАТО проведе над 200 военни учения през 2014 г. Очаква се страните членки да поддържат това темпо.

"Русия следва да разбере, че НАТО е решена да защитава своите ценности, - каза Терликовски. - А ключовата ценност на НАТО е солидарността: при атака срещу една членка, целият алианс, включително и САЩ, ще отвърне (на атаката)."

Вече са известни и някои параметри на формированието, официално наречено Съвместно оперативно съединение с много висока степен на готовност. Според Столтенберг прототипът му, който трябва да бъде създаден през 2015 г., ще има сухопътна съставка от няколко хиляди войници предимно от Германия, Норвегия и Холандия. Полша, която е най-важната членка на НАТО от бившия съветски блок, вероятно ще стане домакин на някои от командните и контролните елементи на новото съединение, включително и към съществуващия вече Североизточен щаб на Многонационалния корпус в западния град Шчечин.

Друга основна задача пред Столтенберг ще бъде да убеди страните членки на алианса да изразходват като цяло повече средства за отбрана през 2015 г. През септември техните лидери обещаха да изразходват 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, но си дадоха 10-годишен срок да постигнат тази цел.САЩ от няколко десетилетия вече се оплакват, че твърде много европейци не поемат своята част от бремето на трансатлантическата сигурност.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?