Приоритетите на австрийския канцлер за председателство в ЕС

Себастиан Курц

В. "Файненшъл таймс" се спира в обширна авторска статия днес на очакванията, свързани с предстоящото австрийско ротационно председателство на Европейския съюз.

Още в началото британският всекидневник отбелязва, че в разгара на миграционната криза в Европа преди 2 години, австрийският канцлер Себастиан Курц, тогава като външен министър, се е противопоставил на германската канцлерка Ангела Меркел и е победил, успявайки да осигури споразумение за затваряне на "западния балкански път", по който над 1 млн. мигранти влязоха в ЕС.

"Затварянето на западния балкански път се оказа успешно, макар че нямахме подкрепата за това на Франция, Германия и на други по-големи страни в ЕС - казва Курц пред "Файненшъл таймс" - Мисля, че ако има достатъчно политическа воля и сила, има шанс да променим нещо."

Сигурността и защитата на външните граници на ЕС ще бъдат главни приоритети при председателството на Курц и той е готов да настоява пред Меркел да се откаже от искането си за задължителни квоти за прием на бежанци от страните в ЕС. Това според него е "загуба на време" по един твърде спорен въпрос. Той посочва, че самата Германия вече е на съвсем различна позиция по въпроса за граничния контрол в сравнение с 2015 и 2016 г. Според него тази промяна е в "правилна посока, а онова, от което се нуждаем сега, е да прекратим всички тези дебати и да преминем към дела".

Това е позиция, типична за младия, 31-годишен австрийски канцлер - учтива, добре фразирана, но и безкомпромисна, отбелязва "Файненшъл таймс" и допълва, че Австрия има собствена позиция по редица въпроси от дневния ред на Брюксел. Курц пристъпи международни "червени линии", като влезе в коалиция с крайно националистическата Австрийска Партия на свободата през декември, но много от нейните евроскептични позиции са смекчени в съгласуваната правителствена програма, подписана тогава. Самият Курц казва пред вестника, че това правителство е проевропейско. Той нарича Брекзита "ужасно решение" и смята, че погрешната миграционна политика на ЕС е главна причина за резултата от британския референдум.

Въпреки това младият австрийски канцлер често се дистанцира от големите сили в ЕС и предпочита да се представя като "строител на мостове" към източноевропейските съседи, например Унгария. Според него една от причините за появилите се търкания в ЕС е, че "някои страни си мислят, че действат по по-морален и по-добър начин от другите, и че западноевропейските страни понякога гледат пренебрежително на източноевропейските".

Желанието му да наложи свой дневен ред, според вестника, ще проличи по време на насроченото за юни посещение на руския президент Владимир Путин в Австрия, с което тя ще подчертае своя традиционен неутралитет. Той не вижда нещо лошо в това страни членки на ЕС, като Австрия, да имат добри отношения с Русия, защото ЕС не може сам да разреши кризи като тези в Украйна и Сирия. Такива усилия, според него, може да бъдат успешни само ако ЕС намери начин да действа съвместно със САЩ и Русия.

Според "Файненшъл таймс" Курц е намерил съюзник по въпросите на миграцията в лицето на унгарския премиер Виктор Орбан, без да се притеснява от някакви опасения за унгарската демокрация и въпреки острите критики на ЕС срещу Орбан. Що се отнася обаче до Полша, която също е под натиск от Брюксел за авторитарни тенденции, Курц заявява, че ако се наложи по време на неговото председателство, Виена няма да се поколебае да поиска гласуване в ЕС за наказателни мерки срещу Варшава.

Австрийският канцлер освен това е твърдо за прекратяване на преговорите за членство с Турция, която според него "вече не изпълнява политическите критерии от Копенхаген".

Въпреки някои общи виждания с популистка коалиция, която се готвеше да управлява в Италия, Курц се опасява че с щедрата си фискална политика, трупаща все повече и повече дългове, Италия би могла да се превърне във "втора Гърция в съседна на нас страна".

Що се отнася до отношението към администрацията на американския президент Доналд Тръмп, Курц споделя позицията на останалите съюзници от ЕС, като казва, че "САЩ стават все по-ненадежден (партньор) за нас", и смята за важно "Европа да остане единна" по въпроса.

Споделяне

Още от Европа