Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Приоритетите на кабинета в шест страници - стабилност, избори, прозрачност, европари

5 коментара
Приоритетите на кабинета в шест страници - стабилност, избори, прозрачност, европари

Подпомагането на най-уязвимите групи в обществото, мерки за ограничаване на безработните, борбата с монополите, подкрепа на малките и средни предприятия, провеждането на честни избори. Това са основните задачи на служебното правителство. Документът от шест страници, разделен на четири основни приоритета, е публикуван на страницата на правителството в интернет.

Финансова, икономическа и социална стабилност

Първи приоритет на служебния кабинет е осигуряването на институционална, финансова, икономическа и социална стабилност.

Обърнато е “особено внимание” на изпълнението на бюджета. В социалната сфера се предвижда редовно да се плащат всички помощи на безработни, пенсионери и майки с деца. Планирано е “надграждане” на мерките за ограничаване ръста на безработицата и създаване на условия за разкриване на устойчиви работни места.

Безработните непрекъснато се увеличават, като последните данни на НСИ са за 12.4%. Кабинетът планира да ограничи недекларираната заетост, както и да приложи гъвкави форми на заетост.

В областта на енергетиката ще бъде направена международна проверка по цялата верига производство-пренос-разпределение. Резултатите от нея ще бъдат публично оповестени. Ще се изготви и национален план и създаване на единна структура за управление на мащабна програма за енергийна ефективност за следващия програмен период.

Спешно ще бъдат приети необходимите наредби, свързани с либерализирането на енергийния пазар с механизми за защита на най-уязвимите. Сметките за ток ще бъдат опростени и стандартизирани. Ще се предприемат мерки за подобряване дейността на ДКЕВР като ефективен и силен регулатор.

Правителството ще подкрепи малките и средните предприятия за създаване на работни места и инвестиции. За целта ще бъдат изплатени дължимите от правителството средства към бизнеса, които към края на 2012 г. възлизаха на 110 млн. лв.

Кабинетът ще продължи да контролира големите държавни компании, които са в критично състояние, като БДЖ, ВМЗ и “Мини Марица Изток”.

Ще продължи и работата по определяне на режимите в защитените зони, както и на местоположението на пясъчните дюни.

Ще се въведе “златен стандарт” за изрядните данъкоплатци. На тях ДДС ще се възстановява до 10 дни без изчакване. Това се обещаваше от времето на правителството на НДСВ, като засега остава само доброто пожелание.

Ускорено и приоритетно ще се въвеждат ПОС-терминали от бюджетните организации, които събират суми от значителен брой физически или юридически лица за предоставяните от тях административни услуги, пише още в програмата на служебното правителство.

Ще бъде изготвен национален план за развитие на електронно правителство и разработване на електронните услуги.

В областта на националната сигурност, вътрешния ред и съдебната реформа ще продължи диалогът с Европейската комисия и органите на съдебната власт за изпълнение на мерките, произтичащи от Доклада на ЕК от юли 2012 г., както и мерките по Механизма за сътрудничество и оценка. Ще продължи и работата за осъществяване на целите и приоритетите на Стратегията за продължаване на съдебната реформа.

В сферата на външната политика служебният кабинет ще продължи добрия диалог с ЕК, НАТО и международните финансови институции, както и преговорите по договора за добросъседство с Македония.

В сферата на образованието усилията ще бъдат съсредоточени върху подготовка и провеждане на националните външни оценявания и на държавните зрелостни изпити. Ще се постави и началото на работата по стратегия за модернизация на висшето образование, както и провеждането на стандартизираните изпити в училищата.

Служебният кабинет ще разработи концепция за определяне на приоритетни спортове за страната и мерки за насърчаване на масовия спорт.

Провеждането на изборите

Вторият приоритет на правителството е провеждането на изборите за 42-о Народно събрание. Към премиера се създава Граждански борд за свободни и честни избори, който се очаква първото си заседание да проведе в сряда. В него влизат независими наблюдатели на изборите.

Изборните списъци в ГРАО ще бъдат актуализирани. Вече е подписан съвместен акт между прокуратурата, МВР и ДАНС за гарантиране провеждането на изборите и борбата с изборните нарушения.

Ще бъде проведена разяснителна кампания сред българите в чужбина как могат да участват в изборите. Ще се направи и анализ на допуснатите слабости при минали избори и набелязване на мерки за тяхното преодоляване. Военните на мисии в чужбина също ще могат да гласуват.

Прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество

Служебният кабинет предвижда възстановяване на тристранния диалог. Правят се и обществени съвети по секторни политики в областта на социалната политика, икономиката, енергетиката, околната среда.

Продължаване на работата на контролните органи и регулаторите – ДКВЕР, КЗК, Комисията за защита на потребителите и Комисията за регулиране на съобщенията за публичност и отчетност. Планирана е и подготовка на необходимите промени за антимонополно законодателство.

Комисията за защита на конкуренцията да изготви и представи секторни анализи на конкурентната среда и да се произнесе за наличие на монополи. Всички договори с ЕРП и други по веригата да бъдат публикувани на интернет страницата на ДКЕВР.

Програмите с еврофинансиране

Изпълнението на оперативните програми и за селските райони, които се финансират със средства от ЕС, както и договарянето на новия планов период 2014–2020 г. са основните задачи в областта на еврофондовете. Планира се пренасочване на средства от програмата за енергийна ефективност за малките и средните предприятия и проектите за водните цикли. Не е посочено обаче за какво ще отидат тези средства.

Служебният кабинет ще продължи изграждането на втория мост над Дунав, който по план график трябваше да бъде пуснат на 9 май, както и на магистралите “Тракия”, “Марица” и “Струма”. Ще продължи и подготовката по новата оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #5

  Otchayan sym of BG

 2. Анонимен
  #4

  Явно се очаква да изкарат поне до есента. Не ни чака нищо хубаво с тоя хаос и лумпенизирани партии

 3. Анонимен
  #3

  дъра - бъра - едно и също като при ГЕРБ 1 правителството ... С думи прости и по-кратки, крепим положението до връщането на БББуда като премиер.

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #2
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.