Природният газ ще поскъпва "минимално", при по-прозрачни цени

Природният газ ще поскъпва "минимално", при по-прозрачни цени

Януарското поскъпване на природния газ вероятно ще е по нова формула и е трудно да се прогнозира какъв ще е размерът му, стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Преди определянето на новите цени ДКЕВР ще се опита да промени Наредбата за ценообразуване на природния газ, заяви Семерджиев във вторник.

Миналата седмица “Булгаргаз“ излезе с прогнозно предложение за поскъпване на газа с 18.31% през първото тримесечие на 2010 г.

Изготвеният от ДКЕВР проект за изменение и допълнение на Наредбата за регулиране на цените предвижда да се отчитат реалните компоненти за определяне на тарифите по прозрачен начин, за да е ясно защо е определена дадена цена на обществения доставчик, каза Семерджиев.

Целта е да се намали до минимум възможността за различно тълкуване на цената на природния газ и в същото време “Булгаргаз“ да разполага с достатъчно приходи да покрива разходите си по осъществяването на доставките.

Предвижда се също така да се премахне сега фиксираната търговска надценка за “Булгаргаз“ от 3 процента и тя да стане плаваща, но с таван от 2 процента.

Размерът на тази надбавка за определения ценови период в бъдеще ще се определя според приходите на газовата компания, обясни регулаторният шеф. При по-малки приходи надбавката ще е по-висока, но не по-висока от два процента. Семерджиев поясни, че комисията обмисля и възможността периодът за регулиране на цените да е по-голям от сегашните три месеца и вече да е два пъти годишно.

Ако обаче се реши газовите цени да се определят за шестмесечие, трябва да се създаде механизъм за компенсиране на надвзети приходи и разходи спрямо реалните тарифи.

Усилията на ДКЕВР са да постигне минимално увеличаване на цената на природния газ, каза още председателят ѝ.

Поскъпване ще има, но в такъв процент, че да не се затруднява работата на всички потребители в условията на криза, обясни той.

Какво ще е увеличението ще стане ясно в края на декември, след като “Булгаргаз“ внесе окончателното си предложение, отразяващо актуалните към този момент котировки на петрола, долара и алтернативните горива. Ще се търси вариант да не се увеличават цените на топлоенергията по средата на отоплителния сезон, но топлофикациите също ще трябва да потърсят в себе си резерви за посрещане на по-високи разходи за синьо гориво.

Семерджиев посочи, че, ако се наложи изменение на цената на топлинната енергия, то ще се прави преценка за всяка топлофикация поотделно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес