Природозащитници даряват брадва на премиера заради Закона за горите

Природозащитници даряват брадва на премиера заради Закона за горите

Неправителствената организация “За да остане природа в България” ще протестира във вторник срещу промените на Закона за горите, които трябва да се гледат на второ четене в парламента.

Около 10 часа се очаква екоактивистите да занесат символична брадва на премиера Бойко Борисов с предложение да отсече корупционните схеми, чрез които ще се застрояват българските гори, или да помогне за изсичането на българската гора, като не спре промените в Закона за горите.

Шествието ще започне в 19 часа от стълбите на бившия Партиен дом към парламента. Протестиращите ще носят 240 символични брадви, по една за всеки депутат, които ще оставят пред сградата на Народното събрание.

Според природозащитниците с новите лобистки поправки към Закона за горите освен писти и лифтове управляващите са добавили и дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без те да бъдат изключвани от горския фонд.

“Това означава, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и други", посочват от “За да остане в природа в България”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?