Природозащитници възмутени, че екоминистърът пасува за плана за управление на Пирин

Природозащитници възмутени, че екоминистърът пасува за плана за управление на Пирин

Коалицията "За да остане природа в България“ укори екоминистъра Нено Димов, че не е обжалвал решението на тричленката на Върховния административен съд от август, според което не са спазени законовите изисквания при решението на служебния екоминистър Ирина Костова да се извърши екооценка на плана за управление на парка. Според природозащитниците така бъдещето на Пирин е изцяло в ръцете на концесионера на ски зона Банско "Юлен“.

Организацията отново посочва, че подготвеният за максимално бързо одобрение план за управление на защитената територия предвижда строителство върху 12.5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сеч на горите върху 60% от територията на парка.

Според "За да остане природа..." трябва да бъде направена оценка за въздействието върху околната среда на финансирания с евросредства план за Пирин, но Костова първо издаде заповед, че такава не е необходима. След силно обществено недоволство, политическа полемика и искане на президента Румен Радев да се намери решение на проблема, назначената от него Костова реши, че трябва екооценка.

Авторите на проектоплана и концесионерът на ски зона Банско обжалваха това решение и тричленка на ВАС определи, че то е взето без да са спазени всички изисквания на закона.

С отказа да обжалва пред по-висша инстанция това решение, екоминистерството не е застанало на страната на законността и опазване на природата, а е легитимирало по-нататъшното унищожаване на Пирин, смятат природозащитниците. В същото време те отбелязват,, че нито МОСВ, нито съдът се счели за необходимо да привлекат всички заинтересовани лица, както изисква закона.

Предстои обаче Върховният административен съд да разгледа жалбата на организации от коалицията "За да остане природа в България“ и граждани срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова, че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк "Пирин" да се подлага на задължителната екологична оценка.

Според организацията още сега Нено Димов може да издаде нова заповед, с която да се изиска проектопланът за управление на Пирин да бъде подложен на екологична оценка. Няма нужда да чака каквито и да било решения на ВАС заради обжалвания на хаотичните заповеди на служебния екоминистър подведен от служители в МОСВ, посочва се в позицията на екозащитниците.

Те смятат, че ръководни служители на самото ековедомство и подопечната му дирекция на Национален парк "Пирин" трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

През последните девет месеца над 100 хиляди души от цял свят се подписаха в петиция срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. С директен имейл всички тези хора призовават примиера Бойко Борисов да разпореди връщането на проектоплана за доработка, докато не бъдат премахнати всички точки, които ще съсипят планината и поминъка на местните хора, допълват от екокоалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес