Присъда срещу норвежкия атентатор ще има най-рано на 20 юли

Присъдата срещу норвежкия атентатор Андерш Брайвик може да бъде произнесена най-рано на 20 юли, а другата възможна дата е 24 август, съобщи във вторник норвежкият съд, разглеждащ делото срещу убиеца на 77 души. На сайта си окръжният съд в Осло посочва, че процесът ще приключи на 22 юни.

Междувременно норвежки крайнодесни лидери заявиха пред съда, че масовият убиец е бил прав да се страхува от планираното унищожение на нацията от страна на мюсюлмани, макар и методът му на борба да е бил погрешен, предаде Ройтерс. Те бяха призовани от защитата на Брайвик, за да покажат, че неговите опасения се подкрепят и от други хора и че неговите виждания не го правят невменяем, както пледира обвинението.

Брайвик уби 77 души на 22 юли миналата година, като първо взриви кола пред централата на правителството и уби 8 души, а след това застреля 69 души, предимно тинейджъри, събрали се на лагер на управляващата партия. По думите му те заслужавали да умрат, защото подкрепяли имиграцията на мюсюлмани, която променяла чистата норвежка кръв.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?