Присъдата на Берлускони няма да има политическо отражение в Италия

Силвио Берлускони

Присъдата на бившия италиански премиер Силвио Берлускони за данъчни измами, която бе потвърдена вчера от апелативен съд, разгневи поддръжниците му, но предизвика и уверения, че съдебното решение няма да дестабилизира новоназначеното правителство на страната, пише в четвъртък агенция ДПА.

Осъждането на ключовия поддръжник на новата управляваща коалиция, която миналия месец сложи край на безизходицата след близките резултати от февруарските избори, поставя в неудобно положение левоцентристкия премиер Енрико Лета.

Някои членове на консервативната партия на Берлускони "Народ на свободата" заявиха, че присъдата "виновен" разваля атмосферата на "омиротворяване", който широката коалиция иска да създаде.

"Продължава съдебното преследване срещу председателя Берлускони - политически лидер, който е подкрепян от 10 милиона избиратели", оплака се водачът на групата на "Народ на свободата" в Сената Ренато Скифани.

Медийният магнат и политик не коментира, но близки до него източници казаха пред държавната агенция АНСА, че той искал да отдели юридическите си проблеми от правителствените въпроси като проява на "силно чувство за отговорност".

"Мисля, че нищо няма да се промени на политическия фронт", каза за телевизия LA7 Алесандро Салусти, редактор на в. "Джорнале", собственост на семейство Берлускони.

Адвокатът на Берлускони Николо Гедини, който е и депутат от "Народ на свободата", заяви, че е очаквал потвърждаване на присъдата, защото съдиите в Милано били "предубедени". Той обаче добави: "Не мисля, че има връзка между това съдебно решение и политическата стабилност."

Ако Берлускони оттегли подкрепата си за правителството на Лета, "Народ на свободата" ще е в силна позиция за спечелване на предсрочни избори, сочат проучвания на избирателните нагласи. Главната левоцентристка сила - Демократическата партия на  Лета, е раздирана от вътрешни конфликти, защото много от поддръжниците ѝ са отвратени от съюзяването ѝ със скандалния Берлускони. Лидерът ѝ Пиер Луиджи Берсани подаде оставка и се говори, че партията може да се разцепи.

Правителствена криза обаче може да разтревожи пазарите и партньорите от еврозоната, които с тревога чакат третата по големина икономика в европейския валутен съюз най-сетне да се справи с високия си дълг и ниския си растеж, а не да затъне отново в политическа нестабилност.

Берлускони може да се възползва от ситуацията като продължи да подкрепя Лета, но да извлече и полза. Може например да го накара да премахне непопулярния имотен данък и да върне сумите, които италианците платиха миналата година, въпреки безпокойството за недостиг на финансов ресурс.

Междувременно може да намери начин да се измъкне от съдебните си проблеми, които включват и втори процес по обвинение в злоупотреба със служебно положение и платен секс с непълнолетна проститутка. Решение на първа инстанция се очаква този месец.

Берлускони може да обжалва присъдата си за данъчни измами в Касационния съд, висшата апелативна съдебна инстанция в Италия. Той ще трябва да излежи присъдата си само ако тя бъде потвърдена преди в средата на 2014 г. да изтече срокът на давност.

Може да има и друга вратичка - Касационният съд трябва през юни да се произнесе по друго обжалване, внесено от защитата му по технически причини и в случай на успех това може да наложи ново гледане на делото на първа инстанция.

При това положение може да няма достатъчно време за приключване на съдебните процедури преди изтичането на срока на давност.

Италианските медии отбелязаха, че новият председател на Касационния съд Джорджо Сантакроче, който бе избран вчера, е човек с десноцентристки симпатии и намекнаха, че това може да подобри шансовете на Берлускони да избегне окончателна присъда.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа