Присъдата на Надежда Савченко в Русия - 22 години в трудов лагер

Украинският президент е готов да размени Савченко за двама руски граждани

Снимка: ЕПА

Бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко бе осъдена на 22 години в трудов лагер от градския съд в руския град Донецк, Ростовска област.

Тя трябва да плати и 30 000 рубли, след като бе призната за виновна за убийството на руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин и за незаконно преминаване на руската граница.

34-годишната Савченко бе заловена от проруските бунтовници в Източна Украйна на 23 юни 2014 г. и предадена на Русия, където бе обвинена, че е направлявала стрелбата на артилерията, причинила смъртта на двамата журналисти. Тя отхвърля обвиненията.

Преди ден съдът в Донецк я обяви за виновна по повдигнатите ѝ обвинения, но отложи прочитането на цялата присъда за вторник. Според прокуратурата Савченко е избягала от бунтовниците и е била заловена, след като сама прекосила руската граница. Обвинението настояваше за 23-годишно наказание при максимално от 25 години.

В присъдата се отбелязва, че Савченко, имайки навици от военна подготовка, а също и опит от участието си в бойни действия в Ирак, и намирайки се в отпуск, по лична инициатива е дошла в батальона "Айдар" край Луганск.

Там тя "доброволно е решила да участва в артилерийски удари с гаубици Д-30 против мирни граждани, отказали се да признаят легитимността на действащата украинска власт и пожелали да създадат обособена република".

Украинският пилот прекъсна четенето на присъдата, като запя украинска народна песен, която се пее на сватби - "О, плитки, плитки мои". Савченко обаче промени думите и изпя:
"О съдии, съдии, за какво ме съдите".

Охраната на съда в руския град Донецк изведе със сила говорителя на украинския президент Святослав Цехолко от залата на съда, за да не му позволи да развее украинското знаме. Изведени бяха и останалите представители на украинската делегация, които започнали да пеят украински песни и да крещят обиди към съда.

Защитата на Савченко съобщи, че няма да обжалва присъдата, но ще продължи да работи за освобождаването ѝ. Адвокатите добавиха, че клиентката им е невинна, а присъдата не съдържа нито едно доказателство за вината ѝ.

"Гарантирам, че тя няма да отиде в колония и няма да излежава там наказанието си", заяви адвокатът на Савченко Марк Фейгин. Той напомни, че Украйна планира да поиска от Русия Савченко да изтърпява наказанието си в родината си.

"Савченко има намерение да се върне в Украйна, жива или мъртва, затова сега подновява гладната стачка без приемане на течности", добави адвокатът Николай Полозов.

Присъдата ще влезе в сила след 10 дни, ако не бъде обжалвана. Савченко вече заяви, че не признава присъдата, но няма да я обжалва.

Украинският президент е готов да размени Савченко за двама руски граждани

Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че е готов да размени задържаните в Украйна руснаци Евгений Ерофеев и Александър Александров за Надежда Савченко, предаде Франс прес.

В публикувано онлайн изявление след обявяването на присъдата срещу Савченко, Порошенко подчерта, че съдебните дела срещу тях се намират във финалната си фаза и той е готов да започне съответните процедури, веднага след приключването им. Според Киев Ерофеев и Александров са руски военни и са задържани за военна агресия срещу Украйна. Москва нарича двамата "бивши военни".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?