Пловдивският апелативен съд реши:

Присъдата на охранителя, обрал инкасо кола, увеличена с 4 години

Първата инстанция е надценила смекчаващите вината обстоятелства

Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд (ПАС) увеличи с 4 години в понеделник присъдата на бившия охранител Георги Енев, който задигна на 22 юни 2012 г. над 1.4 млн. лева от инкасо автомобил.

На първа инстанция той получи 8-годишно наказание, което обаче се е сторило твърде меко на апелативните съдии. Все пак те не са уважили искането на прокуратурата, която настояваше за 15-годишна присъда.

В решението на ПАС е записано, че при определянето на размера на наказанието Окръжният съд е надценил смекчаващите отговорността обстоятелства и е проявил прекомерна снизходителност. Според втората инстанция колегите им неправилно са приели като смекчаващо обстоятелство изразеното от подсъдимия съжаление за извършеното деяние.

"Неправилно Окръжният съд е приел като смекчаващо отговорността обстоятелство затрудненото финансово състояние на подсъдимия и на преобладаващата част от българското население. Подсъдимият е млад здрав, трудоспособен човек. Окръжният съд е допуснал грешка и е отправил непрофесионално и недопустимо послание към потенциалните извършители на подобни тежки престъпления", смята Апелативният съд.

От решението става ясно още, че първоинстанционният съд неправилно е възприел като смекчаващо вината обстоятелство и пропуските в организацията на работа в охранителната фирма, за която е работил Енев по време на обира.

"При реализирането на очевидния замисъл да запази отнетите пари за себе си и да се ползва от тях, подсъдимият продължава да представлява опасност за обществото", посочват още апелативните съдии. Решението им не е окончателно и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Подсъдимият Георги Енев продължава да пази в тайна къде е скрил откраднатите пари. Той отказва да дава обяснения, като взе думата единствено по време на разглеждането на делото му в Пловдивския окръжен съд, където просто призна вината си.

Споделяне

Още по темата

Още от България