Остри критики на ВКС към Апелативния съд във Велико Търново:

Присъдата на Румен Рашев е базирана на "слухове, догадки и предположения"

Делото срещу бившия кмет ще бъде гледано повторно на втора инстанция

Румен Рашев. Сн. БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) отмени тригодишната условна присъда на бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев и върна делото му за длъжностно престъпление за ново разглеждане на втора инстанция, съобщиха във вторник от съда.

 

Бившият кмет бе признат за виновен заедно с главния архитект по негово време Елена Абаджиева затова, че са превишили правата си при отреждането на право на строеж на строителна фирма.

 

Върховните магистрати обаче правят унищожителна критика срещу мотивите, с които апелативните им колеги във Велико Търново са обосновали решението си. Посочено е, че по напълно неясни от гледна точка на правото критерии и с доверие са кредитирани показанията на шестима свидетели - голяма част от тях общински съветници от листата на основен политически опонент на Рашев (кандидат за кметския пост от СДС).

 

ВКС допуска, че е възможно въпросните показания да целят неговото лично и професионално дискредитиране чрез създаването на негативен образ, и то на чисто политическа основа. Това са все обстоятелства, които не могат и не следва да бъдат обсъждани само в теоретичен аспект и да бъдат приемани единствено на базата на предположения.

 

"Ако съдът като колегиален орган, респективно всеки отделен член на решаващия състав, не е бил в състояние да се дистанцира в достатъчна степен от "ноторно известните" в града слухове, догадки и предположения във връзка с инкриминираните събития и участниците в тях, в случая очевидно обагрени и с немалка доза политически пристрастия и аргументи, оставайки неподвластен на всякакви извънсъдебни внушения и влияния, да приема за доказана по делото само онази фактология, която се основава единствено на доказателствата, и то събрани по надлежния процесуален ред, той е следвало да упражни правомощията си и използва съответните уредени в НПК механизми при евентуалното наличие на основание за отвод", е записано в мотивите на ВКС.

 

Според върховните магистрати липсва цялостен анализ на доказателствата по делото, а мотивите към осъдителната присъда изобилстват от заместващи ги предположения, съждения и умозаключения с недопустим съдебен тон, от които прозира очевидна и недвусмислена предубеденост. Така според ВКС е спорно до колко съдебният състав на апелативния съд действително е осъществил функциите си на независим, обективен и безпристрастен арбитър.


Върховните съдии изтъкват още, че с решението си магистратите във Велико Търново влизат в конфликт с принципа, уреден като задължителен стандарт по силата на конвенцията за правата на човека, според която на всяко лице, на което е повдигнато наказателно обвинение, трябва да се осигури справедливо и публично разглеждане на делото в разумен срок, от независим и безпристрастен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?