Присъдите по делото "Борилски" са базирани на прецизни доказателства

Присъдите по делото "Борилски" са базирани на прецизни доказателства

Френският посланик Етиен дьо Понсен отхвърли в сряда обвиненията за оказване на натиск по делото Борилски, за да се стигне до осъдителните присъди. “Както при всяка нормална присъда, съдиите са взели тяхното решение на база много конкретни елементи. Те са били представени от френската полиция и естествено, че не е имало натиск върху съда“, каза Дьо Понсен.

Изявлението на френския посланик е в отговор на тезата на защитата на осъдените Георги Желязков и Стоян Стоичков, че тежките присъди от общо 36 години затвор са произнесени под натиск.

Междувременно двамата осъдени за жестокото убийство в Париж на студента Мартин Борилски продължават да се укриват успешно от властите вече шести ден. Желязков и Стоичков бяха признати за виновни за зверското убийство миналия четвъртък, но те не присъстваха в залата. По думите на защитата им двамата закъсали по пътя към Апелативния съд във Велико Търново и не могли да стигнат за процеса.

Дьо Понсен посочи, че с новия процес, 10 години след престъплението, българското правосъдие ясно е идентифицирало виновните и ги и осъдило.

“Мисля, че можем да бъдем удовлетворени от начина, по който функционира съдът този път. Това, което беше важно за Франция, е че следствието на френската полиция, което бе изключително солидно, бе взето под внимание от съда и работата на френските полицаи е била интегрирана в присъдите“, заяви посланикът.

Според него осъдителните присъди не се базират върху предположения, а върху “много ясни прецизни факти, доказателства“.

Той посочи, че процесът "Борилски" се е следял освен от Франция и България, също и от Европейската комисия, която го наблюдава с много голямо внимание. “Този случай бе станал символ на сложността на българската правосъдна система да функционира ефективно“, посочи още дьо Понсен.

Той каза, че се очаква парижкият съд да насрочи дата по делото. Преди дни стана ясно, че въпреки осъдителните присъди у нас, съдебен процес за убийството на студента Мартин Борилски ще има и във Франция.

“Двамата обвиняеми са използвали най-различни начини да забавят началото на този процес във Франция, но в момента вече всички възможности са отхвърлени“, посочи посланикът.

Процесът във Франция може да започне дори Желязков и Стоичков да продължат да са в неизвестност, уточни Дьо Понсен.

Споделяне

Още по темата

Още от България