Присъдите по делото "Чората" отново отменени

Присъдите по делото "Чората" отново отменени

Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдите на петимата полицаи, които бяха осъдени от Военно-апелативния съд на общо 82 години затвор за смъртта на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров – Чората през 2005 г. Делото бе върнато за ново разглеждане на втора инстанция.

Съдебният процес се влачи вече пета година, а бившите служители на реда вече два пъти чуваха на различни съдебни инстанции присъдата "виновен", която след това бе отменяна заради грешки на съдебните състави.

На 5 август миналата година съдът постанови, че майор Мирослав Писов получава 18 години затвор, а останалите подсъдими - капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, както и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 години затвор.

ВКС счете за основателно оплакването на подсъдимите, че Военно-апелативният съд е взел решението с "опорочено вътрешно убеждение при установяване на фактите".

В същото време съдебният състав е на мнение, че не е нарушено тяхното право да разберат за какво престъпление са осъдени и защо. Не бе счетено за основателно и възражението, че част от вещите лица по експертизите са определени в нарушение на закона, както и че са били предубедени и заинтересовани от изхода на делото.

Още след постановяване на присъдите през август всички страни в процеса поискаха неговото връщане за ново разглеждане. От прокуратурата заявиха, че в мотивите си съдебният състав е преценил, че Чората едновременно е починал от асфиксия (задушаване) и от проявената жестокост при задържането му, което е невъзможно. Този аргумент бе счетен от съда за валиден.

Адвокатите от своя страна поискаха част от делото да се върне в досъдебната фаза, а другата да бъде гледана на първа инстанция. Те мотивираха тези претенции с наличието на пропуски в разследването и грешки на първоинстанционния съдебен състав. ВКС обаче не уважи тези искания.

Според Върховният съд "съдебният състав е постановил тежките присъди, без да извърши цялостен и обективен анализ на относимите доказателствени средства". Направената оценка на свидетелските показания също се счита за едностранчива и повратна, отбелязва се липсата на съпоставка с обясненията на подсъдимите.

"Не са изяснени важни обстоятелства по механизма на задушаването. Нито едно от здравословните увреждания, които Чората имал, не се намира в причинно-следствена връзка с настъпването на смъртта", се казва в мотивите.

ВКС критикува още липсата на обяснение въз основа на какво съдът е счел, че всички подсъдими са участвали в убийството.

"От една страна се сочи, че побоят няма отношение към настъпилата смърт, а от друга съдът приема, че деянието е извършено с особена жестокост именно поради нанесения побой", пише в мотивите на ВКС.

Случаят "Чората" претърпя през всичките години различни метаморфози. Първоначално дело изобщо нямаше да има, но след срещата на чичото на Чората и висш функционер в ДПС Людмил Георгиев с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, бе назначена медицинска експертиза, след която процесът тръгна.

После Военно-окръжният съд сам реши, че обвиненията за непредумишлено убийство трябва да бъдат променени за умишлено. Това стана след като излязоха резултатите от повторна медицинска експертиза.

След като през август тежките присъди от 82-те години затвор бяха потвърдени, току-що встъпилият в длъжност вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов реши сам напълно да оправдае полицаите.

"Убеден съм, че следващата инстанция ще подходи много по-задълбочено, за да има действително едно справедливо решение на този казус", добави тогава вицепремиерът. В тази посока се изказа и премиерът Бойко Борисов, който изказа убеждението си, че присъдите ще бъдат отменени. Това и се случи.

Междувременно колегите на осъдените от Благоевград разпространиха декларации в тяхна защита и дори направиха протести, представени като граждански. Полицейският синдикат също застана на тяхна страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?