Присъединяването на Българи и Румъния в Шенген отпадна от дневния ред на ЕС за март

Присъединяването на Българи и Румъния в Шенген отпадна от дневния ред на ЕС за март

Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март в Брюксел, съобщиха от Съвета.

Очакваше се темата да бъде разгледана, като България и Румъния се надяваха за частично присъединяване към Шенген – по въздух и вода.

В началото на годината от ирландското председателство на ЕС разпространиха програма, според която темата за разширяването на пространството за свободно пътуване влизаше в дневния ред.  В сегашното съобщение не се посочват причини за промяната, съобщи БНР.

Консенус за присъединяването на двете балкански страни все още няма.

Двете страни са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но досега Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността. Към позицията на Холандия през миналото лято се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

По-рано тази седмица премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че вероятното решение за приемането на София и Букурещ в Шенгенското пространство ще бъде повлияно от политическата нестабилност в България.

За да реши дали България и Румъния са готови за Шенген, Холандия обяви, че ще вземе предвид напредъка на двете страни в реформите, заложени в мониторинговия механизъм. Такъв доклад за Румъния бе публикуван през януари, а за България е предвиден в края на 2013 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?