Присъединяването на България към ЕС зависи от борбата с престъпността

Затрупаният с проблеми министър на вътрешните работи на България Румен Петков, който е и един от лидерите на Българската социалистическа партия, не се колебае да признае, че страната му има проблем с организираната престъпност. Той може да привежда с часове статистически данни и да обяснява какво прави правителството, за да реши този проблем.

Въпросът е дали тези усилия ще са достатъчни, за да бъде убеден Европейският съюз, че България ще и готова да се присъедини през януари, когато блокът от 25 държави, който все още се бори с проблемите от последната вълна на разширяване, планира да се разрасне още веднъж.

Или казано по-точно, за потока от представители на Европейския съюз, които посещават напоследък кабинета на министър Петков, въпросът е дали европейците са готови да приемат страна, за която дори министърът на вътрешните работи признава, че има проблем с уличните убийства на представители на организираните престъпни структури, и с трафика на бебета и жени.

България успя да започне прехода си към демокрация едва в края на 90-те години, за разлика от други страни от бившия съветски блок, например Чешката република, които вече са в ЕС.

Все още не е сигурно дали България и нейният по-голям съсед Румъния ще бъдат приети. През май Европейската комисия трябва да реши дали петото поред разширение,  до 27 страни членки, ще стане според приетия график.

Петков - уморен 44-годишен мъж, който изглежда по-възрастен от годините си - твърди, че България ще бъде готова да се присъедини към ЕС.

"Нека ви дам някои примери", каза той. "От началото на тази година успяхме да разбием пет организирани престъпни групи, които се занимаваха с трафик на хора и на новородени бебета. Благодарение на много доброто сътрудничество с агенция "Митници" и с Министерството на финансите постигнахме сериозни успехи и в пресичането на контрабандата с фалшификати".

Петков заяви, че вече съществува нова законодателна рамка за борба с корупцията на високо ниво и с организираната престъпност. Създаден е нов отдел към главната прокуратура, има нов генерален директор на полицията, изгражда се и мрежа от агенти под прикритие.

ЕС не иска само думи

Само че ЕС иска да види резултатите и не се интересува от думите. Кристина Над, говорителка на ЕС по въпросите на разширяването, заяви, че организираната престъпност и трафикът на хора продължават да предизвикват сериозна загриженост.

"Комисията е загрижена от големия брой улични убийства, и ние дадохме ясно да се разбере колко важна е борбата с организираната престъпност", каза Над. "Българските власти трябва спешно да се справят с този проблем."

Според Петков през последните 15 години са извършени 100 поръчкови убийства, но само в три от тези случаи се е стигнало до съдебни процеси.

Повече успехи са постигнати в пресичането на трафика с наркотици към Европа и в усилията за пресичане на трафика с хора, подчерта той.

"Миналата година конфискувахме 2 300 кг наркотици", каза Петков, без да дава подробности. "Миналата година успяхме да неутрализираме 150 организирани престъпни групи, а материалите от разследването на 122 лица и компании бяха предадени на Министерството на финансите за извършване на ревизии."

Според българския офис на организацията “Трансперънси интернешънъл”, която следи корупцията, три четвърти от участниците в специално проучване, извършено миналата година, са посочили, че митничарите са най-корумпираната група в страната, следвани от представителите на съдебната власт и на политическите партии.

Петков заяви, че властите са идентифицирали няколко различни категории престъпни банди, една от които се занимава с фалшифициране на валута. "Заловихме осем такива банди през 2005 г., още една бе разбита в началото на тази година", каза той.

Друга категория се занимава с контрабанда, и трета - с трафик на хора.

Неправителствената организация “Анимус България”, която предлага консултации и закрила на жертви на трафика с хора, съобщи, че търговията с хора включва бебета, които се продават за осиновяване, и момичета и млади жени, които се продават, за да бъдат принудени да се занимават с проституция.

На въпрос защо на България ѝ е било необходимо толкова дълго време, за да се заеме с организираната престъпност и корупцията, Петков отговори с обвинения към предишната тоталитарна система.

Според него географското разположение на България - на Черно море и с обща граница с Турция - превръщат страната в лесна плячка за контрабанда от всякакъв вид.

Други експерти, които следят събитията, свързани с корупцията и организираната престъпност, твърдят, че България, за разлика от други бивши комунистически страни в Централна и Източна Европа, е изгубила много време, преди да се заеме с тези проблеми поради трудностите, свързани с прехода към демокрация.

"Един от проблемите е, че тайните служби от времето на комунистическия режим запазиха неформалните си мрежи след промените през 1989 т.", каза Даниел Смилов, преподавател по право и програмен директор в Центъра за либерални стратегии, независима изследователска структура в София.

Друг проблем, продължи той, беше наложеното през 90-те години ембарго срещу бивша Югославия, което имаше разрушителни последствия за политическия и икономическия живот в България.

"България се превърна в място за контрабанда и пране на пари, а това забави прехода", каза Смилов. През 1996 и 1997 г., продължи той, "страната почти бе престанала да функционира поради лошото управление. А това улесни действията на организираната престъпност."

Антоанета Приматарова, бивш заместник-министър на външните работи и бивш посланик в ЕС, заяви, че преди 1997 г. много малко е било направено, за да се облекчат съществуващите проблеми. "Политиците само говореха за реформи.", каза тя.

Закъснелият преход

"Закъснелият преход е една от причините за корупцията и престъпността. Но нещата определено се подобряват", заяви тя.

Теодора Катева, програмен директор в “Анимус България”, също заяви, че обстановката е започнала да се подобрява през миналата година, когато правителството криминализира със закон трафика на хора. Според Катева, перспективата за присъединяване към ЕС означава, че правителството е превърнало борбата с трафика на хора в приоритет.

Петков се оплака, че независимо от усилията, които полагат властите в борбата с организираната престъпност, резултатите никога не са достатъчни, за да удовлетворят обществеността.

"Българските граждани очакват от нас все повече и повече", каза той, без да обяснява защо това е така.

Според Смилов това се дължи както на слабите резултати от дейността на властите в миналото в борбата с корупцията и престъпността, така и на създалото се у обществеността схващане, че между органите на съдебната власт и престъпността съществуват тесни връзки.

По БТА

Споделяне

Още от България