Пристанище Аспарухово ще се ремонтира с европейски пари

Правителството прехвърли във вторник пристанище Аспарухово във варненския квартал Аспарухово от транспортното към земеделското министерство. Ведомството на Мирослав Найденов ще го апортира в държавната фирма "Рибни ресурси", която бе създадена да стопанисва рибарските съоръжения, а след това ще го регистрира като рибарско. Така съоръжението ще може да кандидатства за средства до 4 млн. евро за модернизация от оперативната програма за рибарство.

Рибарските пристанища трябва да отговарят на определени хигиенни норми, да извършват контрол при разтоварване и продажба на риба. Към тях трябва да се изгради подходяща инфраструктура и паркинги.

Предвижда се на Северното и Южното Черноморие да бъдат изградени четири рибарски пристанища за разтоварване и продажба на прясна риба. Те ще бъдат в Созопол, Аспарухово и Балчик. За четвъртото се водят разговори да бъде в Бургас и да се предостави на държавата от общината.

По програмата за изграждането на четирите рибарски пристанища са предвидени 16 млн. евро, които са изцяло европейски средства и тяхното усвояване трябва да започне до края на 2010 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?