Пристанище Варна с 9% ръст на дейността за полугодието

През първите шест месеца на годината в пристанище Варна са обработени 3 233 000 тона товари, което е с 9% повече от същия период на 2009 г., съобщиха в понеделник от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Това се дължи най-вече на по-големите количества от девненските заводи (торове, сода и нерудни изкопаеми), оборудването за ветрогенераторни паркове и контейнерите. В последните дни се отчита засилен износ на тежка сода, скрап, каолин, руди, зърно и дървени трупи.

В края на седмицата 22 кораба запълниха почти всички кейове на пристанището. Само корабите-зърновози под обработка бяха 7, като 2 от тях ще натоварят съответно 43 000 и 48 000 тона зърно. Зърнената кампания е в разгара си и в следващите три денонощия се очаква в пристанище Варна да влязат още 7 кораба, които ще товарят зърно за износ. В момента от страната основно се изнася рапица, пшеница и ечемик от новата реколта.

Пристанищните специалисти прогнозират, че ако няма сериозни бури и дъждове до края на месеца в порта ще бъдат обработени рекордните 700 000 тона товари.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?