Пристанището в Сомовит дадено на концесия, процедурата за летище Русе се провали

Варненската фирма "Октопод-С" спечели концесията на пристанищен терминал Сомовит, съобщиха от транспортното министерство в сряда.

Процедурата за отдаване на порта беше стартирана за втори път от правителството през септември 2008 г. Първият опит за концесионирането на порт Сомовит беше провален, защото участници в конкурса обжалваха избора на победител – отново "Октопод-С". Фирмата е собственост на "Слънчев дар" АД на бизнесмена Светлозар Дичевски. Някои от компаниите, които също наддаваха през 2005 г. за пристанището, са свързвани пряко или неофициално с бизнесмените Христо Ковачки и Васил Божков. "Слънчев дар" АД е концесионер на "Пристанищен терминал Оряхово", част от Пристанище за обществен транспорт Лом.

Терминалът Сомовит е публична държавна собственост и част от пристанище за обществен транспорт Русе. Срокът на концесията е 22 години. Според концесионния договор спечелилият кандидат се задължава да направи инвестиции през срока на концесията поне за 6 445 000 лева.

От правителствената пресслужба съобщиха още в сряда, че вторият опит за концесия на летище Русе се проваля. Правителството ще прекрати процедурата на редовното си заседание в четвъртък. Въпреки че в края на 2008 г. кабинетът снижи изискванията към кандидат-концесионерите, желаещи да ремонтират и разширят летището не се намериха.

Споделяне

Още от Бизнес