Пристигат първите два полски двигателя за МиГ-29

Те ще бъдат използвани докато се ремонтират българските

Пристигат първите два полски двигателя за МиГ-29

Пристигат във вторник първите два полски двигателя за МиГ-29, които ще бъдат монтирани на българските изтребители, докато трае ремонтът на техните мотори в Полша, предаде БНР.

Схемата за замяна на оборудването, като после Полша ще ползва за същото време отремонтираните български двигатели, е част от подписания в началото на октомври договор от военните министри на двете страни Николай Ненчев и Томаш Шемоняк. Според него поляците ще ремонтират шест двигателя на българските МиГ-29 за 6.138 млн. евро, а на по-късен етап е възможно и да модернизират старите съветски машини.

Сделката беше сключена въпреки заплахата на Русия, че ще я оспори в съда, тъй като руската корпорация РСК МиГ не е давала на Полша лиценз да ремонтира двигателите на изтребителите на трети страни, а само на своите машини. Поляците обаче твърдят, че ще ремонтират двигателите по собствена документация и не се нуждаят от руски лиценз. Договорът бе ратифициран в края на ноември от парламента след сериозни спорове, а само две седмици по-късно прокуратурата потвърди информацията на Mediapool, че е започнала проверка на споразумението за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Споразумението с Полша предвижда удължаване на експлоатационния ресурс на шест двигателя за МиГ-29 на българските военновъздушни сили (ВВС). След ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа.

Със споразумението България на практика избягва зависимостта си от страни извън НАТО, за което Алиансът призовава страната ни от години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?