Пристигна втората пратка от ваксините срещу Covid-19

До две седмици започва ваксинацията на учителите и възрастните хора

Втората доставка от 25 000 ваксини срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech пристигна на летище София в понеделник сутринта. С нея ще продължи ваксинацията на медицинските служители от първата фаза на ваксинационния план, а до 10-14 дни ще започне имунизацията и на обитателите и служителите в домовете за възрастни хора и учителите от втората фаза.

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов при посрещането на втората пратка с ваксините. Първата пратка ваксини у нас пристигна по Коледа, когато дойдоха 9750 дози и с тях бяха приложени първите дози на 4 739 души медицински персонал.

"Втората пратка ваксини срещу Covid-19 пристигна в България. Вече е започната организация по тяхната спедиция до пет точки в страната с логистична фирма. Следващата стъпка е те да достигнат до всички 28 регионални здравни инспекции в страната, за да продължи ваксинацията на всички желаещи, които са определени в първата фаза на ваксинационния план. До две седмици се очаква да завърши тази първа фаза и веднага да започне втора, където е предвидено ваксинирането на всички желаещи от домовете за възрастни хора, като общата бройка на ползвателите на тази услуга е 15 000, а на персонала, който се грижи за тях 11 000. В момента се уточнява и броят на желаещите да се ваксинират учители, които също попадат във втора фаза на плана", съобщи Ангелов. 

Той прогнозира, че масовата ваксинация ще започне през февруари - март, когато в страната ще има повече дози от няколко вида ваксини. Амбицията на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението.

Още ваксини

Ангелов посочи, че до 6 януари се очаква разрешение от Европейската агенция по лекарствата и на втора ваксина – тази на американската компания "Moderna", след което ще започне дистрибуцията и в ЕС, в това число и в България. Ангелов припомни, че се очаква одобрение и на трета ваксина – тази на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Ангелов съобщи, че след около 10 дни ще дойдат още 25 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. До края на януари или началото на февруари ще дойдат около 35 000 дози.

"Хубавото, което мога да кажа, е, че бройката на желаещите да се ваксинират във всички фази, както са разписани в самото начало, се увеличава. Нека българските граждани да са спокойни, че всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще получи безплатна ваксинация. Всичко, което е записано във ваксинационния план, ще се случи. Ще има безплатни ваксини за всеки, който доброволно е заявил, че желае", заяви Анеглов. 

4 случая на странични реакции са докладвани досега

Директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че засега са докладвани четири случаи на нежелани реакции при ваксинацията.

Става дума за леки и умерени реакции на болка, замайване, повишена температура. Едната странична реакция е била замайване, за около 15 минути след поставянето, две оплаквания за локална болка на мястото, където е поставена ваксината, а едно медицинско лице е съобщило за леко повишаване на температурата си. Всички оплаквания са преминали за по-малко от ден.

Логистика

Този път транспортът на ваксините до Регионалните здравни инспекции ще бъде с обикновен транспорт, осигурен от фирмата-производител. Не се изискват хладилни бусове, тъй като ваксините са в кашони със сух лед, където могат да останат до 5 дни.

От кашоните с лед те ще бъдат поставени във фризерите за съхранение при -70 градуса в здравните инспекции. След изваждането им от фризера могат да бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и приложени до 5 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?