Пристигнаха първите фургони за останалите без къщи след пороя в "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС

Във Варна пристигнаха първите осем фургона за настаняване на останалите без домове след пороя в квартал "Аспарухово" още 12 се очаква да бъдат доставени в неделя. Екипи на електроснабдителното дружество и на Вик започваха да прокарват ток и вода в домовете на колела. Общо сто души се очаква да бъдат настанени във фургони.

 

Продължава и евакуирането на на хора от най-засегнатите домове. Нуждаещите се настаняват в квартири, общински жилища и студентски общежития. Заповедите за освобождаване на опасни сгради в "Аспарухово" ще достигнат 400. Проверка на РДНСК установи, че поне 40 сгради в квартала са незаконни. Установено е извършено извън регулацията на квартала премостване на дерето.

 

Комисии от община Варна продължават да описват щетите по домовете на хората и инфраструктурата в “Аспарухово”. Геоложко проучване ще покаже кои къщи са в свлачищни зони и ще трябва да бъдат съборени.

 

Заради високата запрашеност на въздуха вече втори ден улиците в квартала се мият и дезинфекцират денонощно.

 

Притеснена от последиците на пороя миналия четвъртък вечер варненската община е започнала да издава и заповеди за доброволно събаряне на над 50 незаконни постройки и в кв. "Максуда"

 

Продължава и работата по разчистването на щетите и разпределянето на помощите за пострадалите. Продължават да пристигат пратки с вода, храна, одеяла и други пратки от държавни и частни дружества.

 

БДЖ обяви, че ще води безплатно доброволците, които искат да се включат на помощ на Варна и Добрич, който също пострада при наводнението.

 

"Градски транспорт" във Варна също ще осигури безплатен превоз за доброволци в събота и неделя до квартал "Аспарухово". Тръгването ще е от катедралния храм "Свето Успение Богородично" в 9.30 и в 13 ч.

 

Доброволците на БЧК контролират разпределението на помощите. 600 хиляди лева са събрани от кратки текстови съобщения на номера на организацията 1466 до този момент. 1 лев се получава, 1 лев се дарява, поясни Христо Григоров, председател на БЧК.

Споделяне

Още по темата

Още от България