Притеснените от управлението на ГЕРБ нараснали със 17% за година

Половината от българите продължават да гледат с надежда на управлението на ГЕРБ, а 35% изпитват по-скоро притеснения. Делът на хората, които изпитват притеснения от управлението на ГЕРБ, е нараснал със 17% за последната година. Това показват данните от национално представително проучване на държавната социологическа агенция НЦИОМ, проведено между 15 и 23 септември.

През последните два месеца правителството е загубило около 4% от обществената подкрепа за работата си, като най-много негативи идват от секторите здравеопазване, бюджет и финанси и социална политика.

НЦИОМ коментира обаче, че въпреки известното разочарование от управлението на ГЕРБ, което заявяват около една пета от симпатизантите на партията, е несериозно да се говори за изчерпване на общественото доверие. Неблагополучията в управлението на ГЕРБ засега не наливат вода в мелницата на нито една друга партия.

По-високо от средното одобрение към кабинета е регистрирано сред хората на възраст под 50 години, сред високообразованите българи, сред жителите на градовете извън столицата и сред живеещите без особени лишения. Три четвърти от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на централната изпълнителна власт. Също толкова висок е и делът на неодобряващите кабинета сред привържениците на основната опозиционна партия – БСП.

ГЕРБ разширява влиянието си в селата, БСП излиза от кризата

Няма значима промяна в електоралните нагласи на българите през последните два месеца. ГЕРБ запазва позициите си на най-влиятелна партия с електорален дял от 35%, следвана от БСП – с 12%, ДПС – със 7%, Атака – с 4% и Синята коалиция – с 3.3%.

През втората половина на септември съотношението между електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП намалява от 3.5:1 (в края на май) до приблизително 3:1. БСП излиза от кризата след най-тежките си изборни разочарования през 2009 г. и електоратът ѝ се стабилизира на около 12%. Забелязва се тенденция за известно изтегляне на симпатизантите на ГЕРБ от по-младите към по-високите възрастови групи. Добри остават позициите на управляващите сред жителите на градовете областни центрове, както и сред хората със стандарт около и над средния. ГЕРБ успява да разшири влиянието си в селата.

Подкрепата към Първанов и Борисов с лек спад

Подкрепата към премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов регистрира лек спад. Вътрешният министър Цветан Цветанов остава най-одобряваният политик с 64%.

Премиерът е подкрепян от 59% от българите, с 2% по-малко в сравнение с юли. Бойко Борисов продължава да бъде най-одобряваният партиен лидер, подкрепян от 92% от избирателите на управляващата партия. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева има високо и сравнимо с това на премиера одобрение (59%).

През последните месеци одобрението за работата на президента се свива с 4% и през втората половина на септември възлиза на 42%. Така одобрението и неодобрението за работата на Георги Първанов в момента са с много близки стойности – 42%:41%. Трайна и висока остава подкрепата за президента от страна на левите избиратели – заявяват я 86% от привържениците на БСП. Високо одобрение за президента е регистрирано и сред 65% от избирателите на ДПС. Една трета от привържениците на управляващите също гледат с добро око на действията на Георги Първанов.

22% от анкетираните одобряват работата на българския парламент, като това е с 2% по-малко от средата на юли 2010 г. Одобрението за работата на председателя на парламента Цецка Цачева се запазва без съществена промяна.

Анна-Мария Борисова и Тотю Младенов с най-нисък рейтинг сред министрите 

Сред останалите министри най-одобрявани през втората половина на септември са Николай Младенов (42%), Росен Плевнелиев (41%) и Мирослав Найденов (40%). В сравнение с юли се регистрира ръст в одобрението за работата на министрите Томислав Дончев (с 8%), Росен Плевнелиев (с 6%), Свилен Нейков (с 3%) и Сергей Игнатов (с 2%). Министрите с най-слаба обществена подкрепа за работата си през последните месеци са Анна-Мария Борисова (16% одобрение), Тотю Младенов (16% одобрение) и Нона Караджова (17% одобрение).

Министрите, които губят най-много подкрепа за изминалите два месеца са Симеон Дянков (спад на одобрението с 10%) и Вежди Рашидов (спад на одобрението с 12%). Сред министрите, чието одобрение спада през последните два месеца, са още Аню Ангелов и Божидар Димитров, които губят съответно 6% и 5% от рейтинга си.

Спад в доверието към Мартин Димитров, Иван Костов и Волен Сидеров

Спад от 5% бележи одобрението за лидера на СДС Мартин Димитров. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и лидерът на ДСБ Иван Костов губят по 2% одобрение. С 2% намалява и одобрението за лидера на БСП Сергей Станишев. Без значими промени остава одобрението за работата на ръководителите на парламентарната група на ГЕРБ, както и на лидера на ДПС Ахмед Доган. Избирателите на ДПС се мобилизират зад лидера си и го подкрепят в контекста на последните разследвания, предприети срещу него.

Полицията най-одобрявана, съдът с най-малко подкрепа

Съдът остава институцията, която се ползва с най-малко обществено одобрение за работата си - 14% одобрение и 63% неодобрение. Ниско остава и одобрението за работата на прокуратурата - 17% при 56% неодобрение.

"Очакванията на хората за ефективно правосъдие и доказателствено издържани обвинения очевидно влияят върху оценките им", коментират от НЦИОМ.

Полицията продължава да бъде най-одобряваната държавна институция, като от началото на годината досега трайно поддържа високо одобрение и ниско неодобрение. 68% от симпатизантите на ГЕРБ, както и 56% от привържениците на БСП одобряват работата на полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България