Притеснения за забавяне и грешки в изборните протоколи, ЦИК обеща да обяви резултата в срок

Членовете на СИК ще могат да си проведат интерактивно самообучение

Притеснения за забавяне и грешки в изборните протоколи, ЦИК обеща да обяви резултата в срок

Вероятно е предаването на протоколите с резултатите от вота в по-големите избирателни райони да се забави, но окончателните резултати от парламентарните избори на 4 април ще бъдат обявени в срок, увери говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров в неделя пред БНР.

Той се опита да внесе успокоение на фона на предупрежденията за "перфектна изборна буря", отправени от шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов и членове на избирателни комисии, заради усложнения протокол, който ще трябва да попълват секционните избирателни комисии (СИК).

"През седмицата ще има варианти на тестови протоколи - интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите", каза Димитър Димитров от ЦИК.

Той уточни, че има улеснения на Изборния кодекс, които е възможно да бъдат направени на следващ етап.

Според него протоколът за тези избори е максимално опростен в сравнение с предишни години.

Секционните комисии не знаят какво ги чака

Членове на избирателни комисии обаче казват, че това е най-усложненият протокол и се притесняват от забавяния и грешки.

"Секционните комисии (СИК) не знаят какво ги чака. Ще се забавят при попълването заради обема. Очакваме да допуснат и грешки. Този протокол е най-сложният от всички до този момент. Той е пълен с излишна информация, с детайли - пречи на изборния процес, не му дава добавена стойност. Районните комисии (РИК) имат 48 часа да обработят и да предадат протоколите към ЦИК. Нямаме предпоставки да влезем в този срок", каза в неделя пред БНР Валери Цолов, председател на 25-а РИК в София.

"Обученията на членовете на СИК са по-слаби заради онлайн формата им. Обучението не стига до максимален кръг от хора, за да видят новостите, да си припомнят старите неща, а и не могат физически да видят машините", добави той.

Валери Цолов освен това изрази опасения дали всички членове на СИК ще се явят в изборния ден.

За сложния протокол на секционните комисии обаче алармира дори управляващата партия ГЕРБ, която се опита да прехвърли отговорността за това на ЦИК и по-точно на един неин член, издигнат от БСП. Ако някой има вина, обаче, това са сегашните управляващи.

Проблемът с многото сметки и числа в изборния протокол е вследствие на това, че мнозинството в парламента реши на тези избори да има и машинно, и хартиено броене, а данните от тях се добавят "поотделно" в протоколите. Именно внесен от ГЕРБ занонопроект въвежда сегашните правила - в секциите с над 300 избиратели да има и машини, и хартия, а в тези с по-малко избиратели - само хартия.

По-рано тази седмица ГЕРБ заявиха, че ЦИК "нарочно" е одобрила такъв протокол, за "да има хаос и чудесна среда за политически спекулации", по думите на вицепремиера Томислав Дончев. Нароченият от ГЕРБ член на ЦИК Емил Войнов обаче изтъкна, че комисията "изпълнява закона такъв, какъвто е".

Сега говорителят на ЦИК направи всичко възможно да снеме градуса на тревога.

"Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен", ангажира се Димитър Димитров.

Той допълни, че "Информационно обслужване" ще разкрие допълнителни пунктове, компютри, за въвеждане на данните и това ще става по-бързо.

"Базите данни ще се обновяват периодично на страниците на ЦИК. Всеки член на СИК ще може допълнително да провери повторно протоколите си. Следва и повторно създаване на база данни в ЦИК и сравняване на числата, при разминаване ще се прави анализ. Внушенията за манипулации са неоснователни", каза Димитров.

Преди седмица той каза пред БНТ, че притеснението на "Информационно обслужване" за сложността на новия формат на броенето на изборните протоколи е основателно. Максимално се стремим да улесним процеса, но той не може да бъде съкратен, подчерта Димитров.

ЦИК не е инстанцията, която може да променя правилата, записани в Изборния кодекс, каза Димитров на 23 март, но допълни, че ЦИК имат една-две малки идеи, които ще бъдат отразени в методическите указания.

В неделя той коментира пред БНР, че до ден преди изборния ден списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани. Говорителят на ЦИК обаче подчерта, че интересът в този аспект е слаб. Липсва интерес и на желаещи да обслужват тези секции.

"Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден", каза Димитър Димитров.

По повод неодобрение от българските общности в чужбина спрямо членовете на секционните комисии зад граница, Димитров коментира:

"Хората очакват да са активна част от изборния процес, но партиите са изчерпили лимита за членовете".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021