Притежателите на големи банкови депозити в Кипър ще загубят 8,3 млрд. евро

Харис Георгиадис (по средата)

Притежателите на големи депозити в двете водещи банки в Кипър се очаква да понесат загуби в размер на 8,3 млрд. евро в хода на реализацията на антикризисния план, разработен от Еврогрупата. Това се твърди в документ, подготвен от Европейската комисия, съобщава кипърският телевизионен канал "Сигма".

Под големи депозити на острова се разбират суми от над сто хиляди евро, които се смятат за незастраховани по европейското законодателство.

Документът на Еврогрупата за Кипър бил с дата 12 април и гриф "окончателен вариант". В него се подчертава, че финансовите нужди на Кипър за периода 2013-2016 г. възлизат на 23 млрд. евро, от които 13 млрд. евро страната е длъжна да осигури от вътрешни източници, а 8,3 млрд. евро ще дойдат от големите незастраховани депозити в двете банки - Народната и Банката на Кипър.

Международната рейтингова агенция Мудис вчера предупреди, че Кипър е застрашен от банкрут и от напускане на еврозоната, независимо от договореностите с Еврогрупата за предоставяне на помощ от 10 млрд. евро. Агенцията обаче смята, че Кипър се нуждае от допълнителна финансова помощ или реформи и че за страната има риск да излезе от еврозоната, ако не може да изпълнява задълженията си по дълга.

Същевременно министърът на финансите на Кипър Харис Георгиадис заяви, че е решен да приложи реформите за преодоляване на кризата на острова, но смята, че вместо към банковия сектор, страната трябва да фокусира своите усилия върху традиционните отрасли като туризъм и морски транспорт и да развие нови производства като енергетика.

В интервю за в. "Файненшъл таймс" Георгиадис изказва увереност, че спасителното споразумение, постигнато от Кипър с Тройката международни кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/, може да донесе просперитет на острова.

Решени сме да приемем и да приложим всички мерки за осъществяване на реформите, които е трябвало да бъдат извършени преди време, но не сме ги направили, казва министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа