Привърженици на Алексей Навални го издигнаха за кандидат-президент на Русия

Опозиционерът призова за бойкот на вота, ако не бъде регистриран

Привърженици на Алексей Навални го издигнаха за кандидат-президент на Русия

Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха в събота кандидатурата му като независим кандидат за президент и са готови да внесат номинацията му в Централната избирателна комисия (ЦИК), предадоха АП и ТАСС.

Това стана по време на събрание в Москва в присъствието на представители на градската избирателна комисия.

"Всичките 742-ама участници в събранието гласуваха "за", против бяха нула, въздържали се – нула", съобщи Иван Жданов, юрист на основаната от Навални Фондация за борба с корупцията.

По думите му Навални и упълномощени от него лица ще внесат в ЦИК документите за издигането му за кандидат. Самият опозиционер бе обявил по-рано, че в събота ще се състоят събрания на избиратели в 20 руски града, на които ще бъде подкрепена неговата кандидатура.

Това става само ден, след като управляващата партия "Единна Русия" номинира за пореден президентски мандат държавния глава Владимир Путин.

Алексей Навални е най-опасният му политически противник, но няма право да се кандидатира в избори заради влязла в сила присъда по криминално дело, смятано за политически мотивирано, припомня АП. Той би могъл да стане съперник на Путин на изборите през март догодина, ако за него бъде направено изключение или присъдата му бъде отменена.

Кампанията на Навални въодушеви хората в най-отдалечените кътчета на Русия, но почти сигурният победител на изборите е Путин, който има 80% одобрение на национално равнище, отбелязва още АП.

Според руското изборно законодателство, за да бъде регистриран един независим кандидат, той трябва да събере поне 300 000 подписа на избиратели. Срокът за внасяне в ЦИК на списъците с подписите е от 27 декември до 31 януари.

Самият Алексей Навални обяви в събота, че е убеден, че ще спечели, ако бъде допуснат да участва в изборите. Опозиционерът призова привържениците си да бойкотират президентския вот, ако властите откажат да го регистрират като независим кандидат. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?